Stil & Finans med Stiljournalen

Missa inte vår föreläsning tillsammans med Finansliv på Historiska Museet! 3 maj kl 07:30 anmälan görs här. Mer information finner ni i vår senaste podcast där vi även pratar om dagens outfit. Både Filip och jag bär dagen till ära ett par skor från Loake.

Eleganta Brittiska hertigar genom tiderna #1

John George Vanderbilt Henry Spencer-Churchill, 11th Duke of Marlborough

 

Hertigen föddes den 13 april 1926Blenheim Palace och dog på samma plats den 16 oktober 2014. Han blev Hertig 1972 vid sin faders död. Hertigen var en av de sista brittiska gentlemännen som levde ett Downton-Abbey-liv med fullt hushåll. Samtidigt som han höll på de gamla traditionerna så var han fantastiskt duktig på att modernisera och göra affär av att vara gammalmodig, det enorma godset Blenheim är idag ett av Storbritanniens mest välbesökta. Jag har själv besökt godset (x antal år sedan) och kan på alla sätt rekommendera ett besök.

 

Hertigen hade livet igenom en fläckfri smak och ett absolut perfekt öga för sartoriella ting.

 

John Spencer-Churchill var gift fyra gånger och fick sex barn. Varav ett av äktenskapen var med svenska grevinnan Rosita Douglas.

 

Kuriosa, ett välkänt märke av tobak är döpt efter titeln.

 

Oscarsgalan 2018

March 5, 2018

Igår var det Oscarsgala, en av årets absoluta höjdpunkter vad det gäller stil. Bilder och kommentarer från galan går att hitta överallt så det behövs inte fler här, men däremot några tillbakablickar på Oscarsikoner.

Vad det gäller den manliga klädseln så var det helt klart lite bättre förr. Framförallt då det var frack på galan.

Cary Grant hjälper Vivianne Leigh att bära upp hennes Oscar

En av galans mest legendariska kvällar Jack Nicholson vinner för Gökboet med mördande konkurrens vilket visas i klippet nedanför

Två absoluta giganter i övergångsrean från frack till smoking Marlon Brando & Bob Hope

 

Joanne Woodward firar sin Oscar tillsammans med sin make Paul Newman

Världens mest eleganta filmer

February 27, 2018

Sir David Lean har gjort några av historiens mest eleganta filmer och den vackraste av alla är Doctor Zhivago. Historien som utspelar sig under en av historiens mest intressanta och omvälvande perioder är en episk kärlekshistoria och en lysande skildring av Boris Pasternaks roman.

Ett måste för varje person som har minsta intresse av stil och historia!

Legendariskt Oscarsögonblick nr 2

February 22, 2018

Kanske det mest legendariska av de alla! När den mysigt eleganta David Niven räddar sig från en väldigt oväntad situation.

Favorit i repris

February 22, 2018  

På allmän begäran kommer här ett avsnitt från oktober 2016. Avsnittet känns lika aktuellt idag som då och vi pratar klädsel hos partiledare, Bruce Springsteen men framför allt knälånga strumpor. Eller snarare avsaknaden av dessa. Vi får fortfarande många frågor om vart dessa strumpor inhandlas och det verkar nu inte vara i Fältöversten som det sägs i podden (nya H&M i Fältöversten har föresten bara en "klädhäst" med herrkläder och absolut inga knästrumpor). För att vara helt säker på att du får ett par du blir 100% nöjd med rekommenderar vi New & Lingwood eller Brooks Brothers.

Legendariskt Oscarsögonblick

February 21, 2018

Snart är det Oscarsgala därför känns det väsentligt att dela några av galans mest eleganta ögonblick! Oscarsgalan 1974, Charlton Heston har fått punka på bilen på väg till galan ersättare blir Clint Eastwood, Oscarshistoria är skapad.

Klubbkavajen ett måste!

February 15, 2018

Eddie Murphy i ombytta roller iförd en perfekt klubbkavaj och klubbslips lite av en reklampelare för brooksbrothers! Glöm bara inte att aldrig ha ett märke på bröstet av kavajen om du inte tillhör en klubb eller liknande. Men även då skall man iaktta stor försiktighet och aldrig ha ett märke utanför klubbens egen verksamhet, och knappt då heller! 

Här hittar du den perfekta amerikanska preppykavajen!

Picture Perfect

February 15, 2018

 

Bilden är från 80-talet när det var som absolut bäst. Man skulle kunna säga att det är de sista åren av klassisk elegans. Men tack och lov är vi på väg tillbaka!

Picture Perfect

February 15, 2018

Bilden är från 80-talet när det var som absolut bäst. Man skulle kunna säga att det är de sista åren av klassisk elegans. Men tack och lov är vi på väg tillbaka!

Yves Saint Laurent & Catherine Deneuve

Vad har ordnar, mat och champange med varandra att göra kan man fråga sig?

Svaret är mycket enkelt den högsta orden under den franska förrevolutinära monarkin var Helgeandsorden som har blått band som synes på bilden nedan. Så när man skulle starta en skola som lärde ut matkonst av det högsta slaget så tog man namnet av det finaste som fans.

 

Lika så när champangehuset Mumm skulle skapa den där känslan att vara extra fin så valde man 1827 att på flaskan ha Frankrikes då och nu finaste orden på etiketten den franska Hederslegionen.

Cordon Bleu et Cordon Rouge

February 12, 2018

Jacob Gyllenhaal, Justin Timberlake & Hugh Jackman återtar stilpositionerna men en rakhyvel skulle inte skada dock!

Hollywood Hills

December 28, 2017

Brooks Brothers Beverly Hills

December 28, 2017

Alla dessa val och möjligheter @BrookBrothers