Kultur

Visst är det konst-igt? 

En intressant och faktiskt spännande upptäckt jag gjort när jag jobbar med konst är att förstå hur svårt det är för gemene man att köpa konst. Jag upplever det som att köparen identifierar sig med verket, precis som med ett klädesplagg. Som att verket talar om vem jag är. Dilemmat med detta är att många blir nervösa och vill köpa det som ”är rätt” istället för det som ”känns rätt”. Osäkerheten tornar därmed upp sig lite väl mycket kring köp av konst. Sluta tänk. Köp det som känns rätt och byt om du ändrar dig. Köper man utifrån egen känsla bärs det upp på ett mer autentiskt sätt och då blir det snyggt oavsett valet. 

Låt mig dra en liknelse. Du har många gånger sett en, förvisso välmenande, person som köpt sig en klädstil där det är tydligt att stilen inte är dennes egna. Det både syns och känns. Köpet sker utifrån att det ”är rätt” snarare än ”känns rätt” för personen. När du däremot ser en person som har en förankrad stil är det oftast snyggt. En tubsocka blir snygg i coola pumps. På samma sätt är det med konst. Man kan känna om valet är köparens egna eller om det är för att andra ”skulle ha godkänt” valet. Att ha en egen stil och bära upp den, oavsett trendigt eller otrendigt, fult eller snyggt, både syns och känns. Den typen av människa tycker jag ofta om. De är många gånger befriade från omgivningens åsikter och är inte sällan både roliga och enkla att umgås med. 

Att utgå från vad jag själv tycker om och är snyggt är en förutsättning för att det skall bli snyggt oavsett om det är ett plagg från 2010 eller hötorgskonst. Jag kan t.om se hur en stor fet oljemålad solros kan blir riktigt ball på en vägg i ett modernt, stilistiskt och personligt hem. Det gör säkert du också nu. Mitt mission i sommar blir att hitta en riktigt ball liten solrostavla som jag skall hedra i min nya fina mörkbrungröna bokhylla bland böcker, tavlor, konstföremål och vackra vaser.

Men visst är det konstigt hur något man tidigare sett som billigt och fult plötsligt kan bli snyggt bara för att föremålet hängs upp på ett stilistisk och personliga sätt i rätt sättning. Stilen sitter mao i personen och inte objektet. 

Så tipset från mig när du köper konst är att våga gå på egen stil och byt hellre ut om du tröttnar eller kommer på att det inte var bra. 

 

Efter sommaren skall du få se hur min solros blev… 

Paula Lidström

Gallerist

Rekreation

10 minuter en kvart

Restaruangbesöken har blivit som att beställa en hämtpizza.

Det mest lustfyllda sakerna i livet som man gärna gör spontant och på sin lediga tid, såsom att gå på restaurang, shoppa och resa är det som har blivit mest opersonligt och en jakt på tid.

Ta t ex hur det fungerar nu för tiden när man ska boka bord på restaurang. 

Ska du gå ut och äta på någon bra restaurang i Stockholm idag måste du boka ungefär  2 - 3 veckor i förväg, veta vilken tid du ska vara hungrig och veta exakt hur många du ska äta med. När man väl vet det går man in på restaurangens hemsida och väljer knappen ”Boka bord”. (De flesta restauranger vill inte att du ringer och bokar bord då du oftast blir hänvisad till hemsidan). När du valt ”Boka bord” kommer en opersonlig kalender upp där du markerar datum, om det är middag, lunch eller brunch, antal personer och vilken tid. Du håller sedan tummarna för att det finns bord det datumet och den tiden du önskar. Om du är den lycklige som får bord när du tänkt får du en bekräftelse på bokningen som väldigt tydligt informerar om att du sitter på tid, klickar i att du accepterar restaurangens villkor och att du även vill få deras nyhetsbrev. Just villkoren har blivit ytterligare en procedur i bokningsprocessen. Fler och fler restauranger ber om ditt kreditkort och att du ska bekräfta din bokning senast 48h innan. Annars dras en summa pengar på kortet och du hamnar på restaurangens ”skäms på dig lista”. När väl dagen infinner sig för restaurangbesöket gäller det att fortfarande vara pepp på att träffa de man ska äta middag med och vara hungrig vid just tiden man har bokat. När man så kommer till restaurangen får man oftast vänta in hovisen pga att personen i fråga håller på och placerar massa andra sällskap. Nu har det redan gått några minuter på din dyrbara sittning. När det väl är ens tur hälsar hovisen välkommen och informerar i samma andetag att man sitter på tid, 18.30 - 20.30. Bara så man vet ytterligare en gång vad som gäller ang just tiden. Vid dessert och kaffebeställningen får man ännu en gång information om att man bara ha ca 15 min kvar på sin sittning. 

 

 

Anledningen till att man just väljer att gå ut och äta är för att man inte orkar laga mat, vill kunna vara spontan, titta på folk och framförallt sitta ner och njuta av en god serverad måltid. Det har tyvärr tappats lite bort i högkonjunkturen där de flesta restauranger är fullbokade 7 dgr i veckan. Fler och fler restauranger ställer högre krav på kunden vilket ibland är helt berättigat då jag tycker man har en skyldighet som kund att meddela i tid om man fått förhinder.

 

 

Oftast är det tyvärr restaurangerna själva som inte hinner med, men likväl så får man som kund skämmas för att man inte klarade ”sittningen" och halvståendes får man halsa i sig den sista vinslatten.

Kunden ska snällt vara glad och tacksam att man får äta på just deras restaurang. 

 

 

Här är min strategi för en lugn sittning. Titta snabbt igenom menyn och beställ fort som fan när servisen är framme med brödet och vattnet. Väljer någon i sällskapet både för och varmrätt ber man dem ta in allt samtidigt så man hinner ta ett extra glas vin och dessert innan ens tid vid bordet är slut. Be även om notan när desserten kommer då det brukar ta ytterligare tid innan servisen kommer tillbaks och tar betalt. Däremellan hinner du bara gå på herrarnas en gång under sittningen. Alternativt att du bjuder hem folk spontant, beställer hämtmat och bestämmer själv hur länge man vill sitta. Men det är ändå väldigt trevligt att gå ut och äta. 

 

Och nu är tiden slut.

- Louise Wallgren

Jakt - off season

 

Nu när jaktsäsongen minskat i intensitet är det dags att fokusera på träning, viltvård samt underhåll av utrustning.

Nej, säsongen är ju aldrig HELT över, nu jagas det kråka, bäver etc etc, men antalet jaktdagar per vecka tvingas ju tyvärr ned ordentligt.

 

Viktigt att se över mark och vilt, är det dags för inventering, fortsatt stödutfodring och underhåll av pass. Tiden går, och jakttorn som står ute året om kan vara farliga om de ej underhålls.

Det finns fortfarande lite snö kvar men nu kan det vara läge att se över hur viltbeståndet mår, det har varit en tuff vinter samt en ganska dålig sensommar/höst vilket inneburit att viltet haft det svårt med näring och vätska.

 

Men så till det kanske ”stiligare” fokuset: underhåll av utrustning! Behövs det nyinköp eller förstärkning av vapen- eller klädgarderob? Är knästrumporna utslitna, de äskade gummistövlarna spruckna eller är det dags för en ny jacka.

Jagar man i Sverige är det också alltid en fråga om en kamp mot kyla och väta. De är rent av farligt att stå på pass och frysa. Ett bra merinounderställ är avgörande för att kunna fokusera på omdömesgillt skytte och en ökad trevnadsgrad i skog och mark. Merinon luktar inte heller även om man har det på sig flera dagar i sträck och svettas i det.

 

Själv jagar jag till 95% i gummistövlar vilket är ett av mina absoluta favoritplagg sedan jag var liten. Köp kvalitet här och smörj in gummit nu under lågsäsongen! Investera i ett par bra fordrade och komplettera med värmesulor. Min sulfavorit är samma som de Österrikiska Alpjägarna använder och heter AlpenHeat. Inga sladdar och bylsiga batteripack utan allt är integrerat i sulan och dessa går då att använda till ens kängor eller skidpjäxor.

Är det RIKTIGT kallt, drar jag på mig en skoteroverall. Denna är lika ful som varm, men gör att man kan vara mer ’lunchvänligt’ klädd under (tänk James Bonds smoking under torrdräkten) plus att man inte dör av kyla på pass.

 

En s k ’buff’ eller halsduk är också avgörande för att hålla bort köldfaktorn samt gömma ansiktet vid eventuellt bakrån. För händer gäller i mitt fall tunna handskar i kombination med en muff eventuellt förstärkt med värmekuddar.

För öron frångår jag personlige keps, en varm mössa plus att jag fortfarande håller fast vid mina jaktkåpor istället för ’in-ear’ då man håller värmen så bra med dessa.

 

Gällande framför allt jackan så se hellre till att laga och reparera än att köpa nytt, en air av patinering är så oändligt mycket elegantare än att se ut som en nyligen influgen tysk bankdirektör som skjuter på allt som rör sig klädd i ett helt matchande tweedställ.

 

Smörj in kängor och allt i läder, olja in bössor, underhållsladda radion och komplettera kläder med riktmärket ”elegant och varmt”.  

 

Man KAN ha på sig camo tycker jag, jag vet att vissa ej håller med mig här, men blanda tycker jag, det kan vara elegant, och som sagt, know all the rules, so that you can break them!

Jonas Wærn

Bon vivant