1935 föddes en ikon – Valstarino är den äkta bomberjackan

För 86 år sedan föddes originalet, det vill säga Valstars Valstarino – den ikoniska mockajackan som är en sportig hyllning till A-1 blouson, alltså den jacka som de amerikanska stridspiloterna bar.


Valstar tittade på den amerikanska arméns piloter som bar en stel läderuniform (A-1 bomber) under förstavärldskriget. De bestämde sig då för att omforma den designen med hjälp av sin italienska hantverkskultur och stil. Valstar skapade en perfekt avslappnad mockajacka för den civila befolkningen, av en militäruniform.


Mockajackan vid namn A-1 är sedd som förlagan till alla andra bomberjackor och det är därför Valstarino-jackan blivit en ikon i ordets rätta mening, Valstarino är den första, den äkta och originalet, och gav namn åt en helt ny kategori produkter.


Jackan är lätt att känna igen med sina två utanpåliggande fickor och sina stickade muddar både vid ärmarna, midjan och den uppstående kragen (som finns i bomull, ull och kashmir beroende på säsong). Den känns även igen av sina vackra hornknappar som försluter såväl fickor som själva jackan. Detta ikoniska plagg blir svårslaget med tanke på att det är skapat med marknadens bästa läder av skräddare som behärskar den traditionella italienska skräddarkonsten.


@linusj.se

Ytterligare argument för att Valstarino ses som en legendar är att den tog sig in på utställningen ”99 Icone. Da segno a sogno”, översatt till ”99 ikoner. Från dröm till symbol”, på Palazzo Reale i Milano. Valstarino-jackan sågs där tillsammans med andra italienska mästerverk som satt Italien på kartan, så som Fiat 500 och Vespa Piaggio.


För att summera Valstarino’s storhet:

- Arvet, det ger den frihet att utvecklas.

- Italienskt hantverk, Valstarino skapas av italienska skräddare enligt konstens alla regler.

- Högsta kvalitet, precis som skräddarna håller alla material allra högsta kvalitet vilket gör en Valstarino unik.

- Innovation, Valstar utvecklar ständigt sina produkter samtidigt som de värnar om traditionen.


En handgjord process

Alla Valstar-produkter är ett resultat av en process som innehåller toppkvalitet hela vägen från material till de handsydda knapphålen. Valstarino är i sin tur det sista steget i en produktionscykel som börjar med att leta efter det allra finaste lädret. Dessa skinn är sedan förfinade genom att tunna ut dem till de når en tjocklek mellan 0,8 – 1,2 mm, för att senare garvas.


Första steget i processen är skärningen av lädret, ett arbete som är nyckeln bakom ett välgjort läderplagg och måste således göras av en skicklig yrkesman. Detta sker för hand och varje läderdel väljs noga ut för att matcha varandra i färg. Trots att de färgats tillsammans kan de finnas skillnader i nyanser på grund av de naturliga skiftningar som rå-produkter kan ha. Totalt handlar det om mellan 10 och 20 olika delar som sedan bildar jackan. Skärningsprocessen tar omkring en timma att utföra av en erfaren expert, som under processens gång ser till att varje liten defekt i lädret inte hamnar på den slutliga produkten. De olika delarna på lädret skärs med speciella typer av verktyg för att matcha textur och fibrer, allt för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.När de olika delarna ska sättas ihop tejpas de först för att hitta rätt form. Därefter sys de ihop för hand. Den här delen av tillverkningsprocessen tar omkring 6–8 timmar beroende på modell. I nästa steg adderas detaljer i form av knappar och dragkedjor.Det allra sista som händer innan jackan är redo att lämnas till kunden är att den pressas för att sedan inspekteras. Det handlar om en rigid kvalitetskontroll där endast perfektion är bra nog.


När jackan lämnat Valstar kan kunden njuta av en produkt av allra högsta kvalitet, som blir en mångsidig hörnsten i den moderna garderoben.


Valstarmilano.com


Senaste inlägg

Visa alla