top of page

Är T-shirt Elegant?

T-shirten är ett bespottat plagg inom den klassiska herrstilen. Anledningen hittar vi i historien, t-shirten var från början ingenting annat än ett underplagg, menad att bäras under skjortan. Det dröjde så länge som till 50-talet innan t-shirten blev vida accepterad som ett plagg i egen mening.


Med tiden och i takt med att den generella formaliteten i vardagsklädseln sjunkit radikalt har t-shirten tagit alltmer plats. Jag vill inte påstå att t-shirten per automatik är ett dåligt inslag i dagens vardagsklädsel, däremot finns det som alltid bra och dåliga sätt att bära plagg på.


Bär man en t-shirt på fel sätt, ser det lätt ut som att personen i fråga, i lite för stor utsträckning, försöker vara cool. Eller, kanske ännu värre, se ung ut. Görs det i stället på rätt sätt, kan t-shirten vara den komponent som gör en outfit elegant, utan att vara för formell. Den kan även vara en dörröppnare för den som vill bära fler formella plagg, men kanske inte är beredd att gå hela vägen till kostym och slips.


Så, hur gör man det då på ”rätt sätt”? Exempelvis kan man gå åt det stickade hållet. En stickad t-shirt ger ungefär samma intryck som en stickad tröja, och därmed ger ett mer elegant uttryck. Främst för att de har en liknande krage. Det allra bästa är att välja färger som fungerar bra i sig själva – marinblått, grått, brunt och gräddfärgat, eller varför inte en vanlig vit.Jag anser att det gäller att se till vilken situationen är. Bär man t-shirt tillsammans med kostym eller kavaj och uddabyxa, välj då en t-shirt som liknar en stickad tröja och i nedtonade färger. En ”vanlig” t-shirt i bomull sparar man i stället till stranden eller bär i kombination med jeans eller chinos på en ledig sommardag.


T-shirt och kavaj (eller kostym) sätter höga krav på passform. Om inte allt sitter som det ska är det lätt att se sjavig ut, mycket lättare än om man har en något illasittande skjorta, exempelvis.


För den som vanligtvis inte bär t-shirt finns det några knep som kan göra att man känner sig mer hemma. Såsom att bära en scarf till, det gör att nacken känns mindre exponerad. Det är ett grepp jag själv tagit till, just för att jag är van vid att ha skjorta och därför känt mig naken i t-shirt. Scarfen kan vara både slängd runt halsen och knuten, det är helt upp till bäraren.


Stiljournalen tipsar:


Stickad t-shirt från The Anthology:Gå t-shirt från Drake's:Randig t-shirt från Arket, i deras Heavyweight-bomull:Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page