Att dofta eller lukta

Förutom att klä sig snyggt bör man även lukta gott. Eftersom majoriteten av oss män har en förmåga att ha en naturlig lukt snarare än doft, är användandet av parfym något som rekommenderas. Jag vill klargöra att jag inte är expert vad gäller parfym men jag har, precis som ni, en näsa.


Vilken doft skall man ha?

Det tips jag vill ge, är att inte använda en doft som luktar. Alltså något som kanske luktar MAN men som blir lite för skarp och påtaglig, som exempelvis AXE-bodyspray.


Det man borde gå på i stället är en nedtonad deodorant och sedan en parfym/eau de toilette som sätter själva tonen och blir din doft. Sedan skall man komma ihåg, att bara för att man är man, betyder inte det att man måste lukta macho. Det finns något elegant och manligt med att ha en parfym där doften har toner av citrus, cederträ, lite (med stark betoning på lite) tobak eller läder. Jag menar alltså inte att de här tonerna skall ingå i samma parfym, utan snarare att en parfym gärna får ha de beståndsdelarna. En annan ton eller två är vanilj och ros. Man kanske borde tänka på parfymen lite som med Operapumps. Det ser feminint ut, men är förbannat manligt.Mina parfymer. Jag bestämde mig ganska tidigt för att välja en parfym och sedan hålla mig vid den, av den enkla anledningen att jag ville att doften skulle associeras till mig. Ett gammalt “tjejtjusarknep” från min far till en typ 10-årig Theo. Saken är den att det funkar. Man kanske inte får tjejer av den anledningen, men associationer får man. Min första riktiga parfym var Tommy Hilfigers klassiska Tommy, i en snygg stilren glasflaska med silverkork. Den hade jag i kanske 4 år. Därefter, fick jag prover på en parfym från Chanel i en tidning. Parfymen, eller Eau De Toiletten, heter Chanel Homme Sport och det har liksom gått och blivit något av min signaturdoft. Den använder jag nu vid finare tillfällen. Den sista parfymen delar plats med den från Chanel, det är Hermès, Terre d’Hermès edt (eau de toilette) en kraftig jäkel med mycket karaktär men också med subtila toner av just citrus och cederträ. Mina parfymer har haft de små tonerna gemensamt. Den som är sötast är den från Chanel som också har toner av vanilj.Det som gör en doft sofistikerad och manlig är om den har en mörkare och djupare baston men att de ljusare tonerna ändå är tydliga och levande. De ljusare ska vila på bastonerna. Manliga dofter förknippar vi oftast med toner som tidigare nämnt – cedertä, tobak, kaffe och läder.


Vilka märken ska man leta efter? Jag är verkligen ingen expert inom det här området men jag kan rekommendera Aqua di Parma, Hermès, Chanel, Ralph Lauren och Tommy Hilfiger. Tänk på att vara sparsmakad med användandet av parfym, särskilt om den är “dryg” som min chanel är. Då kan det räcka med ett till två sprut. Har man en lite lättare, kan man köra på mer.

Senaste inlägg

Visa alla