Banksys ”Love is in the Bin” såld för fyra gånger uppskattat pris

Ursprungligen hade den namnet ”Girl with Balloon” och skapade rubriker efter att delvis strimlats på en auktion 2018.Som en av de högst prissatta handelsvarorna är det vanligtvis av stor vikt att vårda konstverks integritet och behålla dem i originalutförande, för att också värdet ska behållas. Banksy verkar dock stå utanför dessa regler. Den gåtfulla konstnären har brutit normer förut och har återigen lyckats med just detta efter den rekordstora försäljningen av ”Love is in the Bin”, som gick loss för 18,6 miljoner pund hos Sotheby’s tidigare denna vecka.


Konstverket som först dök upp som en väggmålning i östra London, och gick då under namnet ”Girl with Balloon”, har blivit en samtida klassiker. När den för första gången auktionerades ut under 2018 begärdes 1 miljon pund hos Sotheby’s. Banksy hade då gömt en dokumentförstörare i ramen som detonerade när auktionen avslutades. Inför förbluffade åskådare strimlades konstverket till hälften.


Denna hädelse har mytologiserat konstverket ytterligare och hittills bara ökat dess värde. Tidigare i veckan gick ”Love is in the Bin” återigen upp till auktion och då med ett uppskattat värde upp till sex miljoner pund. Den uppskattade siffran krossades och den vinnande budgivaren plockade med sig ett nytt konstverk hem för den nätta summan av 18 582 000 pund. Det var nio budgivare som kämpade hårt i tio minuter i en kamp om det första konstverket som skapats live under en auktion.


Sotheby’s har kallat detta ”Det ultimata Banksy-konstverket”.

Senaste inlägg

Visa alla