Bienvenidos a Suecia, Sus Majestades

I onsdags anlände Deras Majestäter Konung Felipe VI och Drottning Letizia av Spanien till Sverige för att avlägga ett två dagar långt statsbesök.

Vi på Stiljournalen tycker såklart att detta är något som skall uppmärksammas då bilder av björnskinnsmössor, ordnar, frackar och uniformer avlöser varandra.

Vi kan börja med att titta på den uniform H. M. Kung Felipe VI hade på sig när de träffade det svenska majestätet på Kungl. Hovstallet på Östermalm i Stockholm.


Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Som ni ser och redan vet har Kung Felipe koll på läget vad gäller passform. Perfekt längd på byxorna och högblanka skor. Inget ont om vår kung men han har något att lära från sin spanske kollega.

På onsdagskvällen bjöd det svenska kungaparet till galamiddag i Vita Havet på Kungliga Slottet, där var klädkoden frack och vi var nog alla beredda på att se gräsligheter till både höger och vänster. Men, räds icke, det fanns en del som visste hur man bär upp detta vackra plagg.


Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Först och främst vill jag säga att H. K. H. Prins Carl Philip ÄNTLIGEN har bett sin adjutant att ta frackbyxorna till skräddaren för uppläggning. Det är alltså inte längre två dragspel man ser vid skon utan en något rakare byxa. Han har en del att jobba på gällande västen och hur ordensbandet sitter (det hade kunnat vara kortare), men ordensbandet har att göra med jackan/kavajens längd. Eftersom kavajen nästan är nere vid stussen hamnar även ordensbandets slut för långt ned.

H. K. H. Prins Daniel klarade fracken bra tycker jag, finns inte jättemycket att tillägga. Deras majestäter då? Kung Felipe gjorde detta exemplariskt, dock tror jag mig se en färdigknuten fluga (...).

Kung Carl Gustaf hade kunnat korta byxorna men eftersom han och alla andra fyrtiotalister i detta landet verkar vara ense om att man skall ha ett bryt vid skon när det skall vara formellt så är det förmodligen så han vill ha det.

Under Besöket hittills har det även delats ut ordnar. Kung Felipe blev, då som prins av Asturien, riddare av Serafimerorden och har erhållit den titeln sedan 1991. Och i tisdags fick han Serafimerordens kedja, vilket man kan se som en uppgradering. Drottning Letizia fick även hon Serafimerorden i tisdags och är nu utländsk ledamot av Serafimerorden.


Foto: Pelle T Nilsson/Kungl. Hovstaterna

Kung Felipe förlänade även de svenska kungligheterna med diverse ordnar ur det spanska ordensväsendet. H. M. Drottning Silvia storkorset av Carl III:s orden, H. K. H. Kronprinsessan tilldelades storkorset av Isabella den Katolskas Orden. DD. KK. HH. Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia tilldelades storkorset av Civilförtjänstorden.


Foto: Pelle T Nilsson/Kungl. Hovstaterna

H. M. Konungen är sedan 1979 innehavare av storkorset av Carl III:s Orden, och är sedan 1983 riddare av spanska Gyllene Skinnets Orden.


På torsdagskvällen bjöd det spanska majestätet in till en svarsmiddag på det spanska residenset. Klädkoden var tämligen mer avslappnad, mörk kostym.


Foto: Pelle T Nilsson/Kungl. Hovstaterna

Vi vill ge en eloge till H. M. Kung Felipe och hans känsla för stil. Titta bara på den här slipsknuten!


Foto: Pelle T Nilsson/Kungl. Hovstaterna

Senaste inlägg

Visa alla