top of page

Borde jag matcha skorna med bältet?

Det kan tyckas vara självklart huruvida tillexempel bälte och skor måste matcha, men det är likväl en fråga som dyker upp ofta. Det korta svaret är; nej, inte nödvändigtvis. Däremot bör de på något sätt vara besläktade.


Alltså, ett par mörkbruna skor i kombination med ljusbrunt bälte är ok, precis på samma sätt som läderskor tillsammans med mockabälte i snarlik färgnyans är snyggt.


Erik Mannby kombinerar mockaskor med brunt läderbälte i annan nyans.

Svårare är det med svart. Att para ihop ett par svarta skor med brunt bälte är lite av ett stilbrott, det ser helt enkelt inte bra ut. Bältet skulle behöva vara i en väldigt mörkt brun nyans om det ska fungera. Det är med andra ord alltid säkrast att ha svarta skor tillsammans svart bälte eller, för den delen, helt utan bälte, beroende på hur formell situationen du befinner dig i är.


Samma principer kan man använda vid valet av klockarmband. Brunt i olika nyanser fungerar alldeles utmärkt i kombination. Däremot undvik svart och brunt tillsammans. Detta gäller dock bara när man talar om läderprodukter. Har man ett klockarmband i stål eller ett nato-band behöver man inte oroa sig på samma sätt (även om många tycker att man också bör matcha de olika metaller man bär, men mer om det i ett senare inlägg).Som brukligt är finns det alltid undantag som bekräftar regeln. I det här fallet är det väskan som utgör undantaget. Även om det allra mest eleganta skulle vara att matcha sina svarta Oxfords med en svart portfölj, är det ingen som kan säga att du gör fel om du i stället har en brun. En tumregel vad gäller väskor är dock att en i brunt läder är mer användbar och gör sig bättre till lediga kläder.


Svart på svart ger alltid ett elegant uttryck.

Med detta sagt är det nästan alltid mest elegant att bära dina byxor helt utan bälte, eller ens bälteshällor för den delen. Samtidigt kan ett schysst bälte vara kronan på verket under en ledig jeansdag.Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page