Bröstknappar - hur gör man?

De vackra bröstknapparna används idag egentligen till två plagg; fracken och smokingen.Till fracken bör man alltid ha bröstknappar. Till smokingen avgörs det av hur högtidlig situationen är. Om det är ett mindre sällskap där tillställningen inte är så formell går det bra med en vit skjorta med isydda knappar.


En viktig detalj där det ofta går fel är antalet bröstknappar – de bör aldrig vara fler än två oavsett om man har frack eller smoking. Det är traditionsenligt då västen förr dolde övriga knappar. Ett annat vanligt misstag är at bära svarta bröstknappar, vilket representerar sorg. De ska självklart inte användas om man inte är sörjande.


Material

Bröstknappar finns i ett överflöd av material men det vanligaste är guld eller silver. Tänk på att matcha med övriga smycken, såsom manschettknappar och ringar – allt i en färg. Ett par guldknappar prydda med monogram är alltid elegant. Eller varför inte vitt guld med en ädelsten? Med bröstknapparna kan man gå lite ”bananas”, det är helt enkelt ett smycke där vi män har utrymme att våga lite. Det tredje vanligaste materialet är pärlemor som alltid är diskret, mycket vackert och flyter ihop elegant med skjortan, då är allt i vitt.


Nödlösningen

Om man inte har tillgång till bröstknappar men akut måste få tag på ett par går det utmärkt att gå in på posten och be om ett par jungfruben. Du lär få kommentarer om vilka snygga guldknappar du har.

Senaste inlägg

Visa alla