BUTIKSGUIDE LONDON

Det är alltid svårt att få ihop en lista över en stads ”bästa” oavsett om det gäller butiker, restauranger, hotell, barer eller något annat. Dels är det svårt att själv välja ut ett fåtal som man tycker är bra, och dels är en sådan lista, hur man än vrider och vänder på det, till stor del subjektiv. Särskilt svårt är det i en stad som London, som har oändligt många eleganta valmöjligheter. När jag nu väljer ut vilka av Londons klädbutiker som är bäst, har jag haft fokus på kvalitet och elegans. Jag har även valt att bara ha med butiker dedikerade åt herrkläder och dessutom valt att fokusera på butiker som är speciella för just London.Vilka butiker har bäst sortiment sett ur Stiljournalens kritiska ögon? Nedan följer en lista helt utan inbördes ordning.1. Turnbull & Asser www.turnbullandasser.co.uk 71-72 Jeremyn Street Turnbull & Asser behöver ingen närmare presentation. I deras flagship-store på Jeremyn Street hittar du kvalitetskläder och accessoarer av klassiskt brittiskt snitt. Dessutom hittar du deras skrädderi precis runt hörnet, på Bury Street. Köptips; en av Turnbull & Assers fantastiska skjortor.

2. New & Lingwood www.newandlingwood.com 53 Jeremyn Street. Även New & Lingwood har delat upp sin verksamhet i två butiker, men i den på Jeremyn Street, rakt över gatan från Turnbull & Asser, finns exakt det som New & Lingwood gjort sig kända för. Det vill säga unika designs i ett virrvarr av färger och mönster.

3. Gieves & Hawkes www.gievesandhawkes.com 1 Savile Row Förmodligen den flottaste adressen av dem alla. Trots att gatan i sig inte är särskilt speciell vet alla vad det handlar om när man nämner Savile Row. Gieves & Hawkes är mest känt för sina skräddarsydda plagg men har även ett väldigt starkt utbud av ready-to-wear.

4. Anderson & Sheppard www.anderson-sheppard.co.uk 17 Clifford Street Det finns få butiker som är lika bra på stickade plagg. Anderson & Sheppard erbjuder egendesignade kläder av allra högsta kvalitet. Allt från Shetland-tröjor och skjortor till näsdukar.

5. Trunk Clothiers www.trunkclothiers.com 8 Chiltern Street Förmodligen Londons bästa butik vad gäller avslappnat dressade kläder. Här kan du hitta en hel look bland varumärken som Lardini och Ring Jacket, men även från deras eget märke Trunk. De har ytterligare en butik på samma gata där de säljer resväskor, skor och heminredning.

6. Drake’s www.drakes.com 3 Clifford Street Drake’s är kända för sina slipsar och andra accessoarer, men det finns mer än så. Skjortor, kavajer och tröjor är några av kategorierna du hittar, allt i fantastiskt elegant utförande. Detta är deras enda fysiska butik.

7. Cordings Ltd www.cordings.co.uk 23 Jeremyn Street Cordings startade som ett varumärke som fokuserade på kläder ämnade för jakt och andra uteaktiviteter, och har detta starkt kvar i sitt DNA. I butiken hittar du allt från just jaktkläder till skjortor, tröjor och slipsar.Det går givetvis att göra den här listan oändligt lång men man måste av uppenbarliga skäl stanna någonstans. Exempelvis skulle man kunna nämna Harrod’s med tanke på deras breda utbud av lyxiga herrkläder, men det är en turistfälla och finns därav ingen som behöver ytterligare upplysning om dess existens.


Börjar du med de butiker som listats här på ditt besök i London har du en bra dag med mycket klädinspiration framför dig. Särskilt skönt är det att du, i dina välputsade Oxfords med lädersula, slipper vandra långt för att shoppa i dessa butiker. De flesta ligger nämligen längs med, eller nära, Jeremyn Street.

Senaste inlägg

Visa alla