BUTTON DOWN-KRAGEN

Button down-krage, eller ”polo collar” som det först hette, är och förblir en hörnsten i den moderna mannens garderob. Denna storfavorit är inte bara extremt snygg, dess design har även en historisk förankring.

Brook Brothers, button down-skjortans moderskepp. Alltid relevant!Precis som de flesta andra plagg och designs har button down-kragen gått in och ut ur modet genom decennierna. Dess glansdagar var dock under IVY- och preppystilens allra starkaste era, alltså under 50- och 60-talet. Även om den sedan dess haft en stabil plats i var mans garderob har den under de senaste tio åren fått ett uppsving och syns allt oftare på stilmedvetna män som flanerar på exempelvis Pitti Uomo-mässan.


Button down-skjortan har, som jag tidigare nämnde, en stark historisk förankring. Enligt uppgift var det anrika Brooks Brothers som, år 1896, kom med denna designmässiga landvinning. Detta efter att de hörsammat polo-spelarnas önskan om en lösning på det problem de hade med att skjortsnibbarna piskade dem i ansiktet under heta matcher i högt tempo. Det var alltså därför kragen först gick under namnet ”polo collar”.


Även om button down-skjortan blivit mycket populär och bärs både under stickat såväl som till kavaj och slips, ses den som ett mindre formellt plagg än en cut away-skjorta, exempelvis. Det finns konservativa röster som till och med påstår att man aldrig kan kombinera en button down-skjorta med kostym och slips. Det är givetvis rent historiskt ett korrekt antagande, men i dagens samhälle kan man vara lika elegant med en button down-krage som valfri annan skjortmodell. Det gäller som alltid att välja sina tillfällen.


Det finns oräkneliga stilikoner som setts bära button down-skjorta tillsammans med både kavaj, kostym och slips. Den kanske mest framstående är Gianni Agnelli, industrimagnaten som inspirerat flera generationer stilintresserade män. Det går givetvis inte välja ut bara ett signum som förknippas med Agnelli men ett av dem är på sättet han bar button down-skjorta och slips, och då med skjortsnibbarna löstagna från sina knappar.


100 Hands Ice Washed Japanese Chambray. Elegant eller avslappnad, slips eller inte, en fantastisk button down-skjorta.Trots att Agnelli ser oändligt cool ut med sina fritt fladdrande skjortsnibbar kan jag inget annat än att avråda från att stjäla den stilen. Den kräver sin bärare, om vi säger så. Hela hemligheten bakom button down kombinerat med slips är i min mening att två komponenter sitter där de ska. Den första och absolut viktigaste är att avståndet mellan skjortsnibbarna är tillräckligt stor, annars är risken slipsknuten ser hopklämd ut. Det andra är att skjortsnibbarna är så pass långa att de skapar ett härligt rullat utseende, detta är dock mer av ett generellt tips för button down-kragar än specifikt för slipsbärande. Har du dessa två på plats är det sedan bara gå lös och plocka fram din inre excentriska sprezzatura.


Senaste inlägg

Visa alla