CARTIER TANK - ARV, KLASS & ELEGANS


Året är 1917, amerikanska trupper har just landstigit i Frankrike och världen ser ljuset i förstavärldskrigstunneln. Den ryska revolutionen hade vänt upp och ned på det stora landet i öst och hela mänskligheten kände vårens sköna vindar för första gången på länge. Men, låt oss fastna en sekund på tillfället då amerikanerna steg i land för att bistå sina allierade i Europa.


För, 1917, är ett år med många betydande världshändelser, men det hände även en annan sak. En händelse som eventuellt inte påverkade världspolitiken eller människors välmående på samma sätt och som i sammanhanget kan verka futtig. Det jag pratar om är att Louis Cartier såg hur de allierade kunde vinna kriget med hjälp av sina Renault FT-17, den stridsvagnsmodell som ligger till inspiration för Cartiers succéklocka Cartier Tank.


Vid den här tiden var fortfarande armbandsur mycket sällsynt hos gemene man och det sägs att de första modellerna av Cartier Tank ska ha tilldelats amerikanska generalen John Joseph Pershing och hans officerare under år 1918. Det dröjde sedan ytterligare ett år innan samma modell lanserades för allmän beskådan. Louis Cartier är känd som en av pionjärerna till armbandsuret och såg tidigt dess funktionalitet även utanför slagfältet. Han hade redan 1905 kommit med modellen Santos.


Cartier Tank är som bekant inte känt som en och samma modell utan det är en serie fantastiskt snygga klockor, alla med sin egen unika historia.


Ursprunget heter Tank Normale och är en nästan kvadratisk modell som med dagens mått mätt anses mycket liten. Det tillverkades uteslutande i ädelmetaller som gulguld, roséguld och platina.


Cartier Cintrée som lanserades 1921 är något som samlare världen över dräglar när de får se. Detta Art Deco-inspirerade armbandsur med böjd boettform gjordes även den enbart i ädelmetaller och går inte sällan loss för runt 300 000 kr vid auktioner.


Hoppar vi sisådär 68 år framåt i tiden lanserar Cartier en hyllningsmodell till sin så populära Cintrée, den här kallar de för Americaine. Även denna modell blir en enorm succé och bidrar till att Tank-serien förblir en av klockhistoriens klassiker.


Förutom Cartier Tanks oklanderliga kvalitet och unika design, har även de många kända bärare hjälpt till att göra serien odödlig. Fred Astaire, Gary Cooper, Andy Warhol och Steve McQueen är några på listan över stjärnor som burit någon av Tank-modellerna.


Senaste inlägg

Visa alla