• Linus Johansson

Cordovan - det exklusiva lädret som blivit folkkärt

Cordovanlädret har länge haft sin plats i entusiasternas skosamling, men under de senaste åren har det även slagit på bred front. Cordovan är ansett som det finaste skolmaterialet och är extremt mjukt, åldras med värdighet och håller en livstid.

Bild via Horween.com


Men, vad är det som gör att prislappen höjs så märkbart när skorna är gjorda i ”shell cordovan”? Cordovan görs av hästrumpa och ”shell” refererar till en skinka på hästen, det behövs en ”shell” för varje sko. Det vill säga, för varje par skor behövs en häst. Förutom att det behövs en häst per par skor, vill man gärna också ha en präktig arbetshäst för att få så mycket läder som möjligt. Priset styrs alltså, som så mycket annat, av utbud och efterfrågan - det är ont om präktiga arbetshästar idag. Att det dessutom är flera moment handarbete involverat i behandlingen av lädret gör inte priset lägre.


Cordovanläder garvas med vegetabiliska oljor på samma sätt som man gjorde det i den spanska staden Cordoba för cirka 600 år sedan. Den process man utarbetade där har sedan gett namn åt lädret. Det är en sex månader lång process som innehåller garvning, betsning och glasering, som allt görs för hand.


Från början användes detta läder i princip bara till rakknivar, närmare bestämt de läderremmar, så kallade striglar, som användes till att skärpa rakknivarna med. När rakkniven hade sina glansdagar bakom sig behövde man komma på ett nytt sätt att använda allt läder som nu låg och skräpade. Där uppfanns shell cordovanskon. Det allra främsta garveriet för detta läder heter Horween och har sitt säte i Chicago.


Lädret är naturligt fett och vårdas enkelt genom att först gnugga ytan med ett ren- eller hjortben. Då får man fram det naturliga fettet samtidigt som man slätar ut vecken. I nästa steg ger en bra borste tillbaka glansen.


Shell cordovanskor från Löf & Tung. Bilder via Skoaktiebolaget.com.

Senaste inlägg

Visa alla