De spetsiga slagen

Generellt sett är det passform som är den absolut viktigaste aspekten på en kavaj eller kostym. Med det sagt finns det även detaljer som ska sitta på plats för att kostymen ska gå från bra till perfekt. En sådan detalj är kavajens slag. Huruvida en kavaj har trubbiga eller spetsiga slag kan ändra en kavajs eller kostyms utstrålning.Idag håller vi fokus på de spetsiga slagen, eller ”peak lapels” som det heter på engelska. I regel uppfattas spetsiga slag som mer formella än trubbiga, vilket är en av anledningarna till att de är sällsynta på uddakavajer. Varför spetsiga slag ses som mer formella har troligtvis att göra med att vi är vana vid att se både frack och smoking som har just spetsiga slag. De medför även att kavajen eller kostymen får vassare linjer och passar därför bäst med en mer markerad axel.


De spetsiga slagen ser man oftast på formella kostymer i ull och i kombination med en slips och en vit skjorta utgör det en utmärkt power-kostym. Den dubbelknäppta kostymen är synonym med de spetsiga slagen, och även där hittar vi en formell känsla.Som tidigare nämnt passar sig det spetsiga slaget inte särskilt bra på en uddakavaj. Det är alltså inte alltid helt enkelt att, om man har en kostym med spetsiga slag, bryta ut kostymen och bara använda kavajen. Det syns oftast alldeles för väl att man har just en kostymkavaj på sig, den kontrasten blir sällan bra. Ett exempel där de spetsiga slagen är snygga på en uddakavaj är på klubbkavajen.


Förutom på den dubbelknäppta kostymen, är spetsiga slag som bäst i en tredelad kostym. Den formella känslan och de skarpa linjerna utgör en perfekt kombination - vill man gå hela vägen kan man välja en kritstrecksrandig.


@linusj.se

Senaste inlägg

Visa alla