DEN ENDA SKON

När man pratar om kläder och stil dyker det alltid upp frågor som börjar ”Om man bara ska äga en...” följt av valfritt plagg, accessoar eller liknande. Jag förstår givetvis frågan men för mig har det alltid känts som ett onödigt begränsande tankesätt. Svaret på den frågan är nämligen sällan svart eller vit utan beror helt och hållet på vad personen som frågar har för preferenser och levnadsvanor.


Men, som brukligt är, finns det undantag som bekräftar regeln och här kanske mer än någon annanstans. Alltså, om du frågar mig ”Om jag ska äga ett par skor, vilka är det då?” skulle mitt svar bli en svart oxfordsko. Här sticks det givetvis inte ut några hakor alls men det är så enkelt när det gäller skor, att det klassiska i regel är snyggast. Anledningen till detta är att denna klassiker, med sluten snörning, fungerar i de allra flesta sammanhang. Det är det givna valet till en formell mörk kostym, det fungerar utmärkt till en mer avslappnad fresco-kostym och kan göra sig bra i kombination till ett par jeans och en skjorta också.


Enligt mig är oxfordskon som snyggast med så kallad toe cap, alltså en horisontell söm över tåkappan, det ger skon lite mer karaktär. Väljer du däremot ett par wholecuts kan du med fördel bära dem till smokingen, oändligt elegant!


Men, viktigast av allt; du ska alltid riskera blända dina medmänniskor med glansen från oxfordskorna.Tre Oxfords Stiljournalen rekommenderar:


Äppelviken Black Calf från Myrqvist. Dessa finns även att få med hälften gummisula, lämpat för det svenska vädret.


Edward Green Chelsea Oxford Black Calf via Care of Carl. Klassiskt så det förslår.Personliga favoriter från Loake. Inte den mest klassiska Oxford-modellen men kanske något mer mångsidig, särskilt bra om du ska äga ETT par kvalitetsskor. Ursnygga till ett par rådenimjeans.

Senaste inlägg

Visa alla