Den Great Gatsby:ska skjortgarderoben

The Great Gatsby, alla har vi stilälskare blivit både imponerade och avundsjuka på Mr Gatsby’s garderob i allmänhet och hans minst sagt väl tilltagna samling skjortor i synnerhet. Jazzålderns estetik är också alltjämt en favorit och en aldrig sinande inspirationskälla. Det skulle med andra ord mycket väl kunnat vara jag själv som, likt Daisy Buchanan, fallit ner i gråt efter att ha fått känna på skjortor av finaste oxford-, linne- och sidenkvalitet.

Hur mycket jag än önskat att det gick, är det tufft att motivera både för sig själv och för sin plånbok att ha en skjortgarderob av liknande proportioner. Men, med det sagt, vilka och hur många skjortor behöver man faktiskt ha?


Svaret på den frågan är givetvis helt och hållet beroende på vem du är och vad gör. Jobbar du som jurist eller inom finans lär du behöva fler klassiska skjortor än någon som inte nödvändigtvis bär skjorta i sitt arbete. Det tåls även att tänka på vad som passar in i ens personliga stil, vad man gillar och vad man känner sig bekväm i. Tomas Flink, författare av boken ”The Man’s Book”, hade en teori om att alla män bör äga 19 skjortor. Det var en, som jag minns det, ganska sinnesslö teori som byggde på att man räknar med roten ur årets alla 365 dagar och då får fram siffran 19. Varför han kom fram till just detta, det minns jag inte, men det var essensen av teorin i alla fall.


Jag hävdar relativt halvbestämt att man klarar sig fint med färre än så, kanske på 18 skjortor eller liknande. Skämt åsido, det enda som faktiskt betyder något är vilka skjortor man har. Jag menar, de flesta av oss har ju tillgång till en tvättmaskin, eller åtminstone en bäck, nära intill sitt boende. Som utgångspunkt skulle jag säga att man ska sikta på att äga sju skjortor i alla fall, en för veckans alla dagar. Det ger dig möjlighet att ha några olika modeller med varierande hög formalitet. Bär man kostym och slips i sitt arbete kanske man väljer att ha fem skjortor av klassiskt snitt och de resterande två av ledigare modell. Är man mer ledigt klädd på jobbet är det självklart smartare att majoriteten av skjortorna passar övriga garderoben.


Den förmodligen mest givna skjortan i garderoben, oavsett vilken stil man har, är en klassisk, vit skjorta med cutawaykrage och enkel manschett. Den fungerar väl i formella såväl som lediga sammanhang. Mitt högst personliga tips är att välja en modell där kragens snibbar är av det större slaget, det gör den enkel att bära både med och utan slips.Nummer två på listan, som även är min personliga favorit, är den ljusblårandiga skjortan med turndown- eller cutawaykrage. Denna modell fungerar, precis som den vita, i alla tänkbara sammanhang. Den mest klassiska är den med smalspåriga ränder men jag vill slå ett slag för de lite bredare ränderna. Det gör att skjortan får mer karaktär och sätter den där lilla extra touchen på din outfit.


Skjorta nummer tre på listan är en randig oxfordskjorta med buttondown-krage. Färgmässigt tycker jag man ska se över hur övriga garderoben ser ut, men det mest klassiska är en blåvitrandig. För egen del faller valet på en grönvitrandig dock. Det är ett bra substitut till de två ovanstående skjortorna och passar utmärkt när man vill vara elegant men inte formell. Även här bör du se till att kragen är tillräckligt stor. Det gör inte bara att kragsnibbarna får ett härligt rull, det gör också att skjortan går utmärkt att använda till slips.Något som jag använt flitigt de senaste åren är en blå denimskjorta, eller denimfärgad rättare sagt. En blå denimfärgad skjorta med enkel manschett och med en härlig cutaway- eller buttondownkrage går att använda både till kavaj och under en kashmirtröja, eller bara som den är. Den här typen av skjorta blir dessutom bara snyggare och snyggar desto fler gånger du tvättar den, den är som snyggast, naggad i kragkanten, efter fem år hårt användande.Nästa måste på listan är en vit twillskjorta med dubbel manschett. Det är den mest formella i samlingen och den perfekta skjortan för viktiga möten, bröllop eller begravning. Den här skjortan kan du till och med använda till smoking om du inte äger en utpräglad smokingskjorta.En annan personlig favorit är den gröna linneskjortan, i mitt fall äger jag en med extrem cutaway. Den fungerar utmärkt på varma sommardagar eller på semesterns ledigare middagar. Den mörkt gröna färgen är enkel att matcha med men för att köra en riktig sommarklassiker – bär den tillsammans med ett par vita byxor, det är tidlös semesterelegans.Sist in i Stiljournalens skjortgarderob är en mörkblå oxfordskjorta. Lika enkel och snygg som den är till ett par jeans eller chinos, lika elegant kan den vara till en grå frescobyxa och uddakavaj. Här tycker jag att man kan experimentera fritt i valet av kragmodell. En turndown av 70-talssnitt (nästan) är ett förslag. Ett annat förslag är en buttondown. Oavsett vilket är det en väldigt användbar skjorta som passar mycket bra i dagens samhälle där den generella klädseln är av det ledigare slaget.Senaste inlägg

Visa alla