MANCHESTER - DEN RÄFFLADE DRÖMMEN


Om du går förbi någon på gatan som bär ett plagg med manchester-räfflorna är det i regel svårt att missa det faktum att de bär just manchester. Precis så mycket av ett statement är detta tyg alltjämt. Manchestertyget omdefinierades någon gång runt millenieskiftet och är numera ett allmänt inslag i modebranschen. I dag är det inte ovanligt att man ser ett par manscheterbyxor, och inte minst en overshirt, med de utmärkande räfflorna.


Manchestertyget, även känt som corduroy, är ett mjukt, men ändå robust, sammetsvävt tyg med spår i, tillverkat av ren bomull eller ibland av en blandning mellan bomull och ull. En av dess mest förnäma förtjänster är manchestertygets förmåga att ligga på gränsen mellan avslappnad ledighet och uppklädd elegans.


Trots namnet kommer inte tyget från staden Manchester. Däremot vävdes denna typ av tyg tidigt i nordvästra England och områdets rika textilindustritradition ligger förmodligen bakom det faktum att vi kallar det för manchester i dag. Varför man i engelsktalande länder kallar det för corduroy uppges ha sin bakgrund i att man på franska kallade tyget för ”corde du roi”, vilket översätts till ”kunglig tråd”.


Som med de flesta kläder och tyger av det klassiska snittet finns det en rik historia bakom. Redan för omkring 2000 år sedan finns det bevis på att man vävde manchestertyget i egyptiska väverier. Det var under medeltiden vi i Europa tog till oss denna teknik, men det dröjde fram till 1800-talet innan det introducerades till den stora massan i och med industrialiseringen. Kläder i manchestertyg var ingen ovanlig syn bland arbetare som behövde bekväma men slitstarka arbetskläder.


Plagg i manchester har på 1900-talet ofta förknippats med folk från den akademiska världen och hånas inte sällan för att vara ”en trött lärares skrud”. Jag kan till viss del hålla med om vi pratar kavajer. Byxorna däremot, kunde jag inte gilla mer. Att bära ett par manchesterbyxor med hög midja, tilltagen vidd och kanske till och med ett slag ned till, kan vara extremt elegant. Och allra bäst gör sig tyget i jordiga färger så som brun, beige, olivgrönt och liknande. Med detta sagt kan en marinblå kostym i manchestertyg vara både elegant och visa på en stilsäkerhet som heter duga.

Senaste inlägg

Visa alla