Den vackra silkesknuten

Manschettknappen användes först under 1600-talet men blev inte ett känt fenomen förrän i slutet av 17-talet. Deras historia är sammanlänkade med skjortans (pun intented) och ersatte de band och knutar som tidigare hade hållit ihop manschetten.


Under det tidiga 1800-talet kunde den nya medelklassen börja använda kostymer och skjortor som liknar plaggen som vi känner dem idag. Sedan, under mitten av 1800-talet, blev den moderna manschettknappen populär. Skjortans front, precis som kragen och manschetten, gjordes tjockare och kraftigare än övriga skjortan. Detta var en praktisk detalj men efter att ha tvättats kunde de bli så styva att en simpel knapp inte kunde säkra dem.


Industrialiseringen gjorde manschettknappen tillgänglig för alla samhällsklasser och utvecklingen fortsatte in på 1900-talet då användandet av manschettknappar var mer regel än undantag. Dessa fanns nu i alla tänkbara former, färger och material, inkluderat ädelstenar och glasvarianter.Silkesknuten, på engelska även känd som ”Turk’s Head”, har funnits sedan början av 1900-talet. Det är franska skjortmakaren Charvet som är krediterade denna uppfinning. Silkesknuten är baserad på valknopen (Turk’s head knot på engelska), en knop som blev populär bland seglare under segelskeppens tid. Det finns även en historia kring scouter som får säkra sin scarf med hjälp av en sölja, gjord av valknopen, efter att ha uppnått en viss nivå.


Som sagt är det Charvet som, 1904, gjorde manschettknappar av silkesknuten. De tillverkades, som namnet avslöjar, av silke men görs numera snarare av flätade resår. De har på senare tid tillverkats i flera olika färger för att matcha en klubbs, ett lands eller en flaggas färger.Silkesknutens popularitet och tilltalande design ledde till att de senare tillverkades även i metallvarianter. Intentionen var att göra det möjligt att bära denna vackra design även i mer formella sammanhang. Idag vill jag påstå att den ursprungliga silkesknuten gör sig väl vid de flesta tänkbara tillfällen.

Senaste inlägg

Visa alla