Denimskjortans storhet

Jag har redan, trots Stiljournalen.com’s korta historia, hunnit pitcha för och rekommendera denimskjortan vid ett flertal tillfällen. Det är ett plagg som under de senaste åren tagit en fler mandat även i den skräddade mannens garderob. Men, vilka olika varianter finns? Och hur kombinerar man den med övriga garderoben?


Historiskt sett är denimskjortans användande helt otänkbar i alla sammanhang utan de mest lediga. Att man skulle få för sig att kombinera den med vanlig ullkostym är för den konservative vanvettigt.


Mr Fredrik Daun till vänster rockar en mörkt blå. Foto: Erik Mannby.


Men, som sagt, är det i regel ingen som höjer på ögonbrynen om du idag bär en deminskjorta till din super 120’s eller liknande. Den är snarare skjortan det hänger på. Desto tunnare tyg skjortan är gjord i, desto enklare att bära i kombination med dressade plagg. Är det ett grovt denimtyg kan det vara svårt att bära upp den tillsammans med en slips och kavaj. Det går även att fundera över hur ljust eller mörkt denimtyget är om man ska ha den med kavaj. Vanligtvis är det enklare om den är ljust blå. Modellmässigt är det som allra snyggast i en klassisk cutaway eller button-down. Man bör sikta på kragar som går bra att bära uppknäppta.


Peter Zottolo visar hur man bär denimskjorta med slips. Foto: Erik Mannby.


Som brukligt är, är regler till för att brytas. Det finns inget som säger att du inte kan bära upp en denimskjorta i grovt tyg till en klassisk ullkavaj, jag uppmanar snarare att testa. Kläder och stil är alltid som bäst när man hittar sitt eget uttryck. Däremot kan man vara lite extra kritisk mot sig själv, och leta efter perfektion i skjorta och kavaj, innan man går ut med det på stan.


Denimtyget är som bekant vansinnigt snyggt när det används i flera år. Lagom slitage (nej, jag menar inte håliga jeans) är inget att vara rädd för. Om du köper en ny denimskjorta kan man få fram den här fina patinan snabbare genom att tvätta den ett gäng gånger direkt. Jag kan dock inte, av miljöskäl, rekommendera att man gör detta.


Foto: Erik Mannby.

Senaste inlägg

Visa alla