"ELEGANS ÄR ETT ORD SOM SÄLLAN FÖRKNIPPAS MED RESANDE IDAG"

Jonas El Said och Alexis Barnekow driver Chatflights, en app där du kan chatta med experter som bokar resor för flygpoäng eller pengar. Testa Chatflights och boka mer elegant du också, ladda ner appen här.


KRÖNIKA

Elegans är ett ord som sällan förknippas med resande idag. Om du reser i de högre klasserna ligger fokus på maximal lyx, avskildhet och komfort, där de mer eleganta aspekten av servicen har hamnat i skymundan. Det finns dock några flygbolag som fortfarande håller hårt vid sina gamla värderingar gällande elegans och finess, i denna krönika listar vi våra tre favoriter.


Tredje plats - Singapore Airlines personliga bemötande

Singapore Airlines har en närmast mytomspunnen status inom flygbranschen och anses av många vara världens bästa flygbolag. Servicen ombord utgör en stor del av utmärkelsen och även om de ligger snäppet högre än konkurrenterna när det kommer till mat, viner och kabin så är det besättningen som sätter störst prägel på upplevelsen.


Inget slår det personliga välkomnandet

En fördel som flygbolag har är att de vet namnet på alla som reser, en konst som Singapore Airlines har tagit till sin spets. När du kliver ombord flygplanet hälsas du alltid vid namn, och har du ett svenskt efternamn som är svårt att uttala är sannolikheten stor att de lyckas få till uttalet helt rätt.


Alla besättningsmedlemmar kommer ihåg vad du heter och du tilltalas vid namn under hela flygningen, något som bidrar till en alldeles särskild stämning ombord. Och det stannar inte där, har du flugit med Singapore Airlines vid ett tidigare tillfälle är de noggranna med att hälsa dig välkommen tillbaka.


Men de lär inte bara känna dig vid namn, de lägger även på minnet vad du tycker om att dricka, och tofflorna står alltid framställda bredvid sängen när du vaknar upp på morgonen i din fullt nerfällda säng.


Singapore Airlines utmärker sig genom att komma ihåg vad du heter och vem du är.


Andra plats - Air France ger dig språket, maten och champagnen

Jämfört med många av konkurrenterna i Europa står sig Air France väldigt väl både när det kommer till mat, viner, stolar och servicen ombord. Just som i Paris är servicen mycket speciell, helt beroende av besättningens humör. Det är kanske inte så lyxigt, men härligt att man på riktigt känner att man är i Frankrike.


Champagne serveras i alla klasser

Viktigast av allt är champagnen som serveras i alla klasser, inklusive ekonomiklass. Det är en utmärkande skillnad hos Air France, att alla ombord blir bjudna på ett glas champagne bara man ber om det, svårslaget elegant.


Air France erbjuder champagne i alla klasser, bara man ber om det


Språket gör sitt

Det franska språket gör sitt även i flygsammanhang där t.ex. namnen på klasserna helt enkelt låter bättre. First Class heter ”La Première” och Business Class heter ”L’Affaires”, lika svårt att uttala som det är snyggt.


Air France har också språket att tacka för de tidningar som erbjuds ombord. Även om man inte kan språket är det en speciell känsla att bläddra i en Le Figaro eller Le Monde när man flyger.


Alain Ducasse ansvarar för maten i första klass

Menyerna ombord är framtagna av Michelinkockar, där bland annat Alain Ducasse ansvarar för maten i första klass, både ombord och på marken. Kändiskockar är inget nytt hos flygbolag men ofta lånar de bara ut sina namn till flygbolagen som gör lite vad de vill med maten. I fallet Air France är det den faktiska maten som serveras, en helt annan sak.


Elegans är ett ledord som genomsyrar flygupplevelsen även in i de små detaljerna. Varmrätterna presenteras genom att en tallrikshuv lyfts av innan servering, och till servetterna får man en liten klädnypa för att fästa servetten i skjortan.


Alain Ducasse ansvarar för maten i första klass, svårslaget elegantStämningen ger British Airways förstaplatsen

Servicen är det som särskiljer British Airways bland flygbolagen, där besättningens lättsamma sätt och ironiska humor sätter en oslagbar personlig prägel på upplevelsen ombord. Flygbolaget är långt ifrån det bästa när det kommer till mat och stolar, och nivån på servicen varierar beroende på om du får en ung eller gammal besättning, men stämningen är alltid där.


Servicen har en finess som är svår att sätta fingret på

Ombord hälsas du välkommen till din klass med orden ”Welcome to Club World Mr. XXX”. Stolarna i både First och Business Class är inspirerade av engelska ”winged back chairs”, dvs fåtöljer med vingade nackstöd.


Flygbolaget håller hårt vid sina anor och traditioner. Förstaklassloungen heter t.ex. Concorde Room, trots att Concorde inte finns längre, och på flygningarna serveras både Afternoon Tea och Sunday Roast.


Hos British Airways serveras både Afternoon Tea och Sunday Roast.


Att dricka är inget att skämmas för


När det kommer till alkoholen känner BA sina kunder väl. De är generösa med champagnen och erbjuder påfyllningar utan att du behöver fråga om det. Så länge du beter dig hyfsat väl kan du bli berusad ombord på British Airways utan att känna någon skam. Har du tur så får du även lov att ta med dig en flaska hem, men du får lova att inte berätta för någon.Alexis och Jonas har grundat Chatflights, de kan allt om att resa rätt, ladda ner deras app nu

Senaste inlägg

Visa alla