En kostym - flera outfits

Kostymen har många förtjänster. Den är inte bara bekväm, praktisk och extremt elegant, den är också mångsidig. Att ”bryta upp” kostymen är inte bara ett tips, det är en uppmaning.


Som relativt ny kostymbärare är detta det bästa tipset man kan få, att se till att ens kostymer går att bryta upp. Har man inte 10-15 kostymer i garderoben är det viktigt att de man har går att använda så mycket, och på så många olika sätt, som möjligt. En och samma kostym kan, beroende på vilka plagg man matchar med, göra sig bra på kontoret, på fest och på lediga sammanhang. Detta går att nå genom att bryta upp kostymen till uddakavaj – och byxa.


Bild från @nickenystrom.

En väldigt viktig detalj för att kostymen ska kunna brytas upp är dess färg. Det vanligaste är att man köper en marinblå kostym i en tunn ull där kavajen kan användas både till flanellbyxor och chinos. Dessvärre är den mörkblå kostymbyxan desto svårare att använda självständigt.


Med en grå kostym uppstår liknande problem, fast åt motsatt håll. Den grå byxan går utmärkt att bära för sig själv men kavajen är svårare att matcha med annat i garderoben. Färger där både kavaj och byxa med enkelhet kan användas separat är brunt och beige. En beige kavaj i kombination med benvita byxor blir sällan fel.


Generellt sätt bör man undvika allt för släta ulltyger om man vill bryta upp sin kostym. Gå i stället på plagg som har en mattae finish, så som bomull, high twist-ull eller linne. Dessa tyger har en struktur i väven som gör att de är snygga utan matchande byxa eller kavaj.


Flanellkostymen är förmodligen den typen av kostym som passar sig allra bäst för den här typen av användning. Den har en matt finish vilket gör den lätt att kombinera med i princip alla olika plagg.Bomull är också ett bra alternativ om man vill ha en mångsidig kostym. Däremot får man vara försiktig vad gäller användningen. Bomull blir nämligen lätt slitet vilket kan göra att byxa och kavaj inte matchar varandra i slitage och färg.


Nästa detalj man kan tänka på vid införskaffandet av kostym är själva modellens mångsidighet. Exempelvis är det svårare att bära en uddakavaj med spetsiga slag, jämfört en med trubbiga slag. Detsamma gäller enkelknäppt kontra dubbelknäppt. Man kan även kika åt detaljer som fickor, där utanpåliggande fickor ger ett mer ledigt uttryck, vilket gör kavajen enklare att bryta ut.Byxans modell spelar mindre roll. De flesta typer av kostymbyxor, om de så har plisseringar, slag, side-adjusters eller liknande fungerar de minst lika bra till kostym som uddabyxa.

Senaste inlägg

Visa alla