En shoppingrunda för grevar och miljardärer

Vi har tidigare på Stiljournalen avhandlat hur, eller snarare var, man ska inta lördagslunchen. Den här gången kommer det som skulle kunna vara en uppföljare till detta – det vill säga lördagens shoppingrunda.


Efter att lunchen har avnjutits och man fått i sig ett eller två glas vin är det inte sällan shoppingbegäret faller på. Särskilt efter att du, självklart i smyg, sneglat åt den där greven vid bordet bredvid som bar en hemskt läcker Cartier Tank Americaine från 1987, som du nu känner att du bara måste ha en likadan.


Shoppingrundan börjar följaktligen när du stigit utanför dörrarna på Hotel Diplomat. Helt naturligt, både på grund av att det är nära och av anledningar som inte behöver förklaras, är första stoppet Svenskt Tenn. Här tas det beslut om att beställa en ny soffa till godset, eller varför inte två, så att de kan stå mittemot varandra. De gamla är ju från den gamle kungens tid och är så nedsuttna att de inte längre är värda att renovera. De nya sofforna har som av en händelse dessutom lyckats färgmatcha med släktvapnet på soffkuddarna.

Innan du lämnar river du åt dig en daggvas eller liknande för att få med dig något därifrån.Nästa stopp är också nära, och minst lika trevligt - Palmgrens läder. Där hittar du plånböcker, väskor, korgväskor och man ska inte förringa faktumet att de har snygga påsar att bära med sina nyinhandlade prylar i. Utmärkt stopp även för en eventuell partner.


Vidare till Birger Jarlsgatan, Gucci och Louis Vuitton passeras med ett dolt flin, och sedan vänster in på Smålandsgatan. Där möts du snart av en lysande Cartier-logga, dags att köpa den där Tanken, som greven hade, med svart läderband. Men när du står där inne och testar kan du inte riktigt bestämma dig om du ska ha just svart läderband, eller om det är snyggare med brunt. Det blir svart trots allt, det är det mest klassiska, men du slänger med en med brunt också till din partner, så kan ni låna av varandra.Efter att du satt på dig klockan och slängt tillhörande låda i soptunnan på Norrmalmstorg går shoppingrundan vidare in på NK. Efter flera tuffa beslut och en energikrävande promenad är det på sin plats med ett depåstopp. Du tar en drink i kaféet där nere på ljusgården, den finns några härliga bord en bit in, där syns du, men inte för mycket.


Efter ett glas vitt, eller varför inte en GT, måste shoppingen fortsätta... du tar dig in på Hermès för att snabbt riva åt dig ett gäng slipsar. Antalet slipsar är inte så noga men fem-sex är väl lagom. Du ber sedan expediten trycka ner allihop i en och samma box eftersom det är så jobbigt att bära med sig fler än så.Här någonstans börjar du känna dig nöjd och eftermiddagens förfriskningar kallar på dig. Det finns bara ytterligare ett stopp idag och det heter Prinsen. Där sätter du dig på uteserveringen och det finns ingen tanke på att gå och sätta sig inomhus. Det är Prinsens uteservering som gäller om det så är 15 minusgrader och snöstorm. Du får väl knyta på dig en av Hermès-slipsarna om det drar kallt i nacken.

Senaste inlägg

Visa alla