En studie i klubbkavaj

Klubbkavajen är ett plagg som har försvunnit en aning ur folks medvetande under de senaste åren. Det är med andra ord inget givet inslag i den gemene mannens garderob och det delar ofta upp folk i två läger, antingen älskar man det eller så tycker man det är gammalmodigt, för att inte säga gubbigt.Dess mest särpräglade drag är metallknapparna tillsammans med den marinblå färgen. Knapparna kan vara guld-, silver-, eller mässingsfärgade och finns både i utsmyckade och släta varianter.


Den mest klassiska klubbkavajen är den dubbelknäppta men det går givetvis ha en enkelknäppt också. Anledningen till att den varit sällsynt under 2000-talet är förmodligen för att modet har varit tvärtom vad en klassisk klubbkavaj står för. Klubbkavajen kännetecknas av generös vidd, låg knäppning och markerad axel.


@fredrikafk

Även om vi sett trendpendeln svänga tillbaka en aning mot det mer generösa snittet under de senaste åren, har inte klubbkavajen återhämtat sig ännu. Däremot tror jag att det kommer ett uppsving snart igen, kanske redan nästa år står vi på en sommarfest iförda klubbkavaj och ljusa byxor.


Är man inte redo att gå hela vägen till den klassiska klubbkavajsutstyrseln med grå flanellbyxor, kan det vara en god idé att mjukstarta genom att bära den tillsammans med ett par jeans, och i stället för skjorta och slips ha på sig en polotröja eller kanske till och med t-shirt. Ett annat alternativ, för att få klubbkavajen att kännas mer modern, är att gå ifrån den markerade axeln och i stället ha en så kallad omkonstruerad.


Avråda vill jag göra från att bära klubbkavajer med ett klubbemblem på bröstet, om du inte är medlem i klubben i fråga. Detsamma gäller knappar med gravyr.Senaste inlägg

Visa alla