FÖRFATTARE SOM KUNDE MER ÄN ATT SKRIVA

Det är svårt att förstå hur upplyfta författare - som har skrivit verk som är så starka och välskrivna att de än idag, decennier efter att de skrevs, påverkar och inspirerar oss – kan vara väldigt skickliga även i andra delar av livet.


Dessa pennor är så talangfulla att deras verk studeras noggrant än i dag och att några av deras ord har blivit vår tids mest kända citat. Trots detta finns det alltså ytterligare talanger att addera till deras CV - tydligen hänger en vass penna ihop med ett skarpt öga för klädstil.


Här kommer tre författare som hade just detta, en förmåga att trolla med ord likväl som med sina kläder.


F. Scott Fitzgerald Jay Gatsbys skapare, Francis Scott Fitzgerald, är mest känd för sitt sätt att porträttera det glada 20-talet. F. Scott Fitzgerald visade, precis som sin karaktär i klassikern, en extravagans i sin klädsel.

Däremot, medan Gatsby bar mer vågade outfits, var Fitzgerald mer klassiskt elegant i sina grå kostymer – det är faktiskt svårt att hitta en bild på honom där han inte bär en grå, tredelad kostym. Det han gjorde extra bra var att experimentera med olika nyanser av grått och sitt sätt att noggrant välja rätt textur i tyget, fiskbensmönster var hans personliga favorit.
Oscar Wilde

Oscar Wilde levde som han lärde; ”Var dig själv, alla andra är redan upptagna” löd hans bevingade ord. Han är förmodligen 1800-talets mest uppburna ordkonstnär och hans klädstil går i linje med hans personliga sätt att skriva, med stor passion för estetik – oavsett om det var roman, poesi eller teater, trodde Wilde på konstens storhet. Inspireras av Wildes skinnjackor och sjömansrockar i kombination med härligt mönstrade accessoarer.
Ernest Hemingway

Kanske den största inspirationskällan till 1900-talets litteratur, Ernest Hemingway har med sin isbergsteknik skrivit en handfull klassiska verk med Den gamle och havet i spetsen. Denna teknik finns genomgående i både Hemingways sätt att skriva och att klä sig. Det vill säga; på ytan syns bara det väsentliga, hårda fakta, medan finesserna syns först om du kommer nära och tittar noggrant. Hans klädstil förhåller sig alltså till samma principer, det må se alldagligt ut på håll med basplagg rakt igenom. Går du däremot närmre ser du att han var en konnässör i sitt sätt att se avslappnad ut med tygval av högsta kvalitet. Den mest klassiska Hemingway-utstyrseln är en tjock polotröja tillsammans med ett par jeans – avslappnat så det förslår, men likväl elegant i sin enkelhet.Senaste inlägg

Visa alla