FELIX HERNGREN & PER SINDING LARSEN OM SMOKING

Varken Felix Herngren eller Per Sinding Larsen behöver några djuplodande presentationer. Felix är regissör, skådespelare och komiker, han är en av vår tids mest folkkära personligheter. Per är journalist, producent, programledare och fotograf. Han tilldelades Stora journalistpriset 2006 och är mångårig musikjournalist för SVT.


Men, om man ska ta ett Stiljournalen-perspektiv på dem, vart hamnar vi då? Jo, det har visat sig att de båda är smoking-konnässörer.


Vart kommer era smokingar i från?

"Jag har en från A.W. Bauer & Co", börjar Felix. "Det var så att när jag skulle fylla 50 ville jag ge mig själv en fin present, det blev den här smokingen. Jag har haft flera olika genom åren men det är kul att äntligen få bära en riktigt bra". "Det är som alltid, när man arbetar för SVT, svårt att svara på den här typen av frågor som automatiskt har med varumärken att göra", säger Per. "Men en av favoriterna är en tunn, svart italiensk".


Båda två kommer fram till att de använt smoking ofta genom åren men att detta givetvis förminskats kraftigt det senaste ett och ett halvt året.


"Innan pandemin bar jag smoking säkert en gång i månaden på olika fester och event. Jag känner verkligen att jag saknar det och hoppas kunna gå tillbaka till den frekvensgraden snart igen, det är alltid härligt att få ta på sig smoking”, strålar Felix.


"Jag har inte använt det lika ofta", fyller Per i och fortsätter "Men jag har haft det vid flertalet tillfällen när jag programlett i TV eller presenterat artister på Roskildefestivalens stora scen."Vad har ni för relation till smokingen?

Felix börjar; "För mig är smoking synonymt med fest. Att man ska parta och vara uppe sent. Det är stimmigt och kul. Därför blir man alltid glad när man tänker på smoking".


"Smokingen är det finaste som finns, det är kronjuvelen i garderoben. Få andra plagg signalerar lika starkt att man hedrar en stor stund, sina vänner och sig själv", säger Per.


Minns ni första gången ni bar smoking?

"Jag var på slottsbal i Skåne som tonåring, och jag bar min farfars smoking", säger Per och fortsätter "Den hade varit överallt. I Versailles vid krigsslutet, i Ryssland, i Indien och många andra platser. Den var fylld med gamla minnen från honom, exempelvis en garderobslapp från hotell d'Angleterre i Köpenhamn".


"För mig måste det ha varit i samband med studenten. Jag vill minnas att jag gick flertalet gånger till Hans Allde under det året för att hyra smoking som jag skulle ha på diverse studentskivor. Men, lagom till min egen student fick jag en smoking av mina föräldrar. De hade köpt den i China Town i New York. Komiskt nog hade den skotthål i ryggen. Jag misstänker att den tidigare hade tillhört någon slags maffiagubbe. Tyvärr satt den hemskt illa på mig", skrattar Felix.


Vilket är ert bästa smokingminne?

"Jag var på en tokig James Bond-bal på Cambridge Universitet en gång, men mitt bröllop slår givetvis det. Då bar jag en helvit historia", ler Per.


"För mig är det helt klart min 50-årsfest, säger Felix. "Jag hade en smokingmiddag med alla vänner, nära och kära. Det var på Hallwylska Palatsets innergård med drinkar, barhäng och disco till långt in på småtimmarna".


Vilken detalj är viktigast?

"Är passform en detalj?", säger Felix med veckad panna. "Passform är sjukt viktigt för mig i alla fall, förmodligen det allra viktigaste. Att den sitter fint runt axlar, midja och bröst. Få saker är så fult som en illasittande smoking".


"Flugan!", utbrister Per. "En färdigknuten, i dåligt material, kan förstöra vilken smoking som helst".


Vad bär ni för skor till?

"Jag har ett par lackskor från Church's. Än så länge har jag inte vågat ta det långa steget till operapumps, men vem vet, kanske i framtiden", säger Felix."Jag har olika former av lackade historier", säger Per. "Exempelvis ett par smala, lackade boots som är svårslagna i mindre formella sammanhang".


Finns det någon ikonisk smokingbärare som ni inspirerats av?

"Det måste vara Sean Connery, som för så många andra i min generation. När jag tänker på honom så är det i smoking", ler Felix.


"Bryan Ferry har etsat sig fast för evigt efter omslaget på hans solodebut, Another time another place. Och sedan min farfar såklart", avslutar Per.


Senaste inlägg

Visa alla