FLUGAN - HÖGTID ELLER MASKERAD?Flugan är närbesläktad med slipsen men har över tiden minskat kraftigt i popularitet, även om den i korta trender fått ett visst uppsving. Flugan används i regel endast till frack (vit) och till smoking (svart). Om den bärs till kostym i ett eller annat sammanhang anses det vara mindre formellt i jämförelse med slipsen. Den är, mer än någonting annat, ett sätt att uttrycka personlighet och har en väldigt speciell utstrålning. Det finns samtidigt en lång tradition bland amerikanska senatorer att bära fluga – har man suttit i senaten i längre än 40 år är det nämligen okej att bära fluga till kostym. Flugan har historiskt varit mer populär i de konstnärliga och akademiska kretsarna men har idag fått större spridning än så.


Flugan passar mycket bra till tredelad kostym; det allra viktigaste är dock att du knyter den själv. En färdigknuten fluga kan aldrig få samma snygga, naturliga form som en fluga du knyter själv. Så, hur knyter man då en fluga? Det är något av en konstform men samtidigt liknar den en procedur många människor utför dagligen; det är alltså exakt samma process som när du knyter skorna, med den lilla skillnaden att rosetten knyts runt halsen i stället. Det kan vara lite knepigt när man inte ser ordentligt men med lite träning framför spegeln lyckas du snart knyta en perfekt fluga.


Till smoking bär man endast och alltid en svart fluga – allt annat kan sorteras under kategorin ”stilbrott”. Att bära en fluga i annan färg förstör smokingens enhetlighet och därmed hela poängen med klädseln. Det finns ytterligare en regel; flugan tas av först när du kommit hem. Hur många filmstjärnor du än sett valsa runt på fest med en oknuten fluga runt halsen så är det inte det minsta cool.
Senaste inlägg

Visa alla