GUIDE - FRACK

Fracken är troligtvis det plagg som, till denna dag, bevarats oförändrad under längst tid och som fortfarande används.


Beau Brummell är den man som sägs ha uppfunnit fracken genom att kraftigt ha förenklat dåtidens (början av 1800-talet) pompösa klädsel. Initialt användes knäbyxor till fracken, något som man kunde se i Storbritannien så sent som på 1960-talet, då främst av män som tilldelats Strumpebandsorden. Ordensdekorationen bars nämligen strax under vänster knä. Detta bruk försvann dock i praktiken på 1920-talet.


Före smokingens genombrott var fracken det enda tänkbara middagsplagget för en riktig gentleman. Men allt eftersom man lättade på formaliteten blev det mer ett högtidsplagg och nuförtiden är fracken den absoluta toppen på formalitetsskalan.


Fracken används i dag på de mest högtidliga tillställningarna, men traditionen börjar tyvärr dö ut även där. I akademiska sammanhang är det ofta det vedertagna plagget. Använd frack så ofta det går, är mitt tips. Fracken är en del av vår historia och bör vårdas.


Passform, snitt och delar

Fracken består av ett antal beståndsdelar där varje del är lika viktig, eftersom det är detaljerna som gör helheten.


Kavaj

Frackens kavaj är midjekort med två långa skört som går ned till knävecken. Det är viktigt att den är kort på framsidan och har breda slag i siden. Kavajen har sex knappar på bröstet och två knappar i riggen på skörten. Knapparna på kavajen bör vara av plast eller bakelit med två hål i knappen i stället för de sedvanliga fyra. De två hålen ger ett elegantare utseende. Undantaget till plastknappen är om man har en klädd knapp med ungersk brodyr på. Det är alltså en rikligt dekorerad knapp, undvik den släta tygknappen.


Fickorna i en frackkavaj är lite mindre, eftersom kavajen är kortare. Det kan i stället vara mycket praktiskt att ha en ficka i ett av skörten.

Om man har medaljer eller ordnar går det bra at ha en näsduk i bröstfickan. Har man medaljer som bärs på bröstet ska man inte använda näsduk.


Skjorta

Skjortan ska vara av piké, gärna med en extra stärkt löstagbar krage i pressat linne. Kragmodellen är en så kallad flärpkrage och skjortan har enkla manschetter för manschettknappar. Manschetter, krage och bröst är av piké. Man har plats för två bröstknappar men de bästa frackskjortorna knäpps i sidan för att det inte ska kunna uppstå en glipa i bröstet.


Fluga

Flugan ska vara vit och liten, gärna också den i piké. Den bör vara i en storlek som matchar med ditt kragmått. Använd helst inte en fluga som man kan ändra storleken på, det är så tråkigt att se metallspännet i nacken! Det finns några undantag mot regeln med vit fluga; är man exempelvis medlem i Spanska Akademien har man svart fluga. Camilo José Cela y Trulock bar svart fluga när han tog emot Nobelpriset i litteratur och anklagades felaktigt för att bryta mot regeln med vit fluga.


Väst

Västen ska, liksom skjortan och flugan, vara av vit piké. Om det är en äldre, ärvd äst kan det vara elegant om den är något gulnad, med patina. Den kan vara enkel- eller dubbelknäppt. Själv föredrar jag den enkelknäppta. Svart väst bärs bara i akademiska sammanhang, på begravning eller av tradition – när endast män umgås. Västen ska vara lågt skuren i sin urringning – som ett u. Och den får aldrig synas under kavajkanten, det är mycket viktigt. Dressen ska vara en vacker svart linje från nacke till sko. På riktiga kvalitetsvästar finns det möjlighet att med hjälp av en liten flärp knäppa fast västen i byxorna så att det aldrig kunde uppstå en glipa mellan byxor och väst. Västen bör alltid ha en hel rygg; skippa gummibandet i nacken. Mycket elegant är det också om man har lösa västknappar, gärna i guld.


Byxor

Frackbyxorna ska vara i samma färg som kavajen. De har pressveck och revärer, gärna dubbla. Dubbla är väldigt elegant och visar att fracken är en ersättning för uniform. Byxorna hålls på plats med hängslen. Undvik för långa byxor, de blir oftast bylsiga. Om du är strumpfota ska byxorna knappt nå till golvet. Det är viktigt att de sitter mycket högt, gärna vid naveln eller strax ovanför, så att det aldrig blir en glipa mellan väst och byxor.


Strumpor

Till fracken har man svarta sidenstrumpor.


Skor

Svarta lackpumps med sidenrosett är alltid det mest eleganta till fracken. Det går bra med snörskor också men pumpen är att föredra.


Klocka

Använda aldrig armbandsur till fracken, men ha gärna en rova i västen.


Manschettknappar

Manschettknappar bör vara i samma material och färg som bröstknapparna; gult guld är att rekommendera.


Plånbok

Till fracken bör man ha en liten nätt plånbok med enbart kontanter och ett kort i. En av de allra elegantaste modellerna är i svart sidentyg med vitt foder och endast ett fack på vardera sida.

Senaste inlägg

Visa alla