top of page

Fredrik af Klercker listar - 10 främsta stilikonerna genom tiderna

Det finns ett antal herrar som ständigt nämns på den här typen av listor, helt enkelt för att de objektivt är de mest eleganta män som någonsin vandrat i ett par skor. Av den anledningen blir listan över de främsta stilikonerna någorlunda förutsägbar. Den behöver likväl göras, så här lyder min lista över världens 10 främsta stilikoner genom tiderna:


10 - Mr. Douglas Fairbanks Jr., KBE, DSC.

Douglas Fairbanks Jr var, precis som sin far, en hyllad skådespelare och har medverkat i flertalet storfilmer. Han var dessutom sjöofficer i den amerikanska flottan under andra världskriget. På detta var Mr Fairbanks en mycket välklädd man som aldrig slarvade med varken skoputs eller slipsknut.
9 - S. Julio Iglesias de la Cueva.

Den spanska artisten och låtskrivaren har gjort sig känd för sin vackra röst och sensuella scenuttryck. Iglesias är en av de bästsäljande artisterna i världshistorien och har till dags dato sålt hundratals miljoner album. Vi har att göra med en klassisk gentleman i såväl beteende som stiluttryck.8 - Mr David Niven.

David Niven är på något sätt "den enda gentlemannen". Hans sätt att föra sig och med en fantastiskt yrkesskicklighet (som tog honom så långt som till en Oscar för bästa manliga huvudroll) tillsammans med ett vansinnigt bra öga för stil gör honom till en av tidernas främsta gentlemän. Niven var, förutom sin framgångsrika skådespelarkarriär, delaktig i andra världskriget där han tjänstgjorde för den brittiska armén och var bland annat med och landsteg i Normandie.7 - Mr Robert Redford.

Med en karriär som sträcker sig över sex decennier, innehållandes priser för sina skådespelarinsatser och Oscar för sin regi, är det få som slår Robert Redford. Hans stil placeras någonstans mellan dandyn och rebellen när han lyckades mixa preppy-stilen med cowboyhatt och jeansjacka.6 - President John Fitzgerald Kennedy.

Det har skrivits otaliga texter kring J.F. Kennedys stil genom åren, med all rätta givetvis. Förutom mindre framgångar i sin politiska karriär såsom att ledsaga den fria världen genom Kubakrisen, se till att USA låg i framkant i The Space Race och leda förhandlingarna i den amerikanska medborgarrättsrörelsen, var J.F.K. den första amerikanska president att ta med "cool" in i Vita huset.5 - H.R.H. Charles, Prince of Wales.

En ständig favorit när det kommer till klassisk herrstil. Det är trots allt få som vet hur man klär sig klassiskt elegant på det sätt som Prins Charles kan. Känd främst för sina dubbelknäppta kostymer och 47 år gamla skor - och en förebild vad gäller slipsknutar.4 - Don Adolfo Suárez González, 1st Duke of Suárez.

Spaniens första demokratiska regeringschef, det behövs inte många fler argument än så. Adolfo Suárez valdes 1977, i de första spanska allmänna fria valen sedan 1936, till spetsen i ett mittenkonglomerat som gick under förkortningen UCD. Hans stil går inte heller att klaga på:3 - Senatori a vita Giovanni Agnelli, OMRI, OML, OMCA, CGVM, CMG.

Det går inte göra en lista över världens främsta stilikoner utan att ha med Gianni Agnelli. Somliga hade säkerligen placerat honom på förstaplats, vilket inte går att argumentera mot. Agnelli var lika framgångsrik som entreprenör som stilikon.2 - Mr. Cary Grant.

Cary Grant, eller Archibald Alexander Leach som han föddes som, har blivit framröstad till den näst största filmstjärnan från den moderna Hollywooderan av AFI, strax efter Humphrey Bogart. Grant var stilmässigt en produkt av sin tid, men med ett enormt bra öga för detaljer.


1 - Mr Gary Cooper

Coopers minst sagt imponerande karriär innehåll medverkande i över 80 filmer, där han spelade allt från Cowboys till löjtnanter. Han var altid, både i och utanför rollen som skådespelare, oklanderligt klädd i perfekt sydda kostymer, avslappnade kavajer, vida byxor och välputsade skor. Han ledde den sartoriella stilen av sin tid och är en ständig förebild för alla som vill klä sig klassiskt elegant. En sann mästare av stil.Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page