Fyra sätt att knyta halsduken

Många ser scarfen och halsduken som ingenting mer än en nödvändighet för att skydda sig mot vinterns kalla vindar. Men sanningen är den att det går att leka mycket med olika tjocklek och tyngd i halsdukar, och på så sätt göra dem användbara i många olika situationer. Exempelvis är halsduken en perfekt accessoar i övergången mellan höst och vinter, innan det blir riktigt kallt. När det fortfarande är för varmt för att plocka fram vinterrocken, kan en halsduk vara det enda som krävs för att kostymen ska kännas tillräckligt varm när man promenerar till jobbet en höstmorgon.


Det finns oändligt många sätt att knyta sin halsduk på och i regel handlar det om personliga preferenser. Däremot är somliga knutar mer lämpade att kombinera med en ytterrock snarare än en kavaj. Valet av knut kan även ha att göra med hur lång halsduken är, eller hur långt ner man vill att den ska hänga.Här kommer nu fyra olika knutar som alla håller dig både varm och elegant under hösten och vintern.


Den första knuten är förmodligen den enklaste, och den minst värmande. Den är bra tidig höst, innan den riktiga kylan kommit. Den fungerar givetvis till ytterrock också men är prefekt till kavajen om man känner att det bara behövs en aning mer värme i nacken, eller bara vill ha den som en ren accessoar såklart. Med den här knuten ramar man in skjortan och framhäver slipsen på ett bra sätt.


Illustration: Emil Eriksson, @xemilerikssonx.

Knut nummer två på listan är betydligt mer värmande än den första. Detta är något av en förlängning, eller förbättring, av den klassiska ”Stockholmsknuten”, alltså den knut där man helt enkelt viker halsduken på mitten och för in de två ”lösa” ändarna in i den loop som blir i andra ändan. Detta är något mer komplicerat men man får betalt för det hårda arbetet i form av elegans. Knuten värmer bra och fyller ut hela det utrymme som kavajen eller rocken bilder upp mot halsen. Särskilt snyggt om man har en halsduk med färg och mönster, om du frågar mig.


Illustration: Emil Eriksson, @xemilerikssonx.

Nästa knut är kanske bäst till ytterrocken och är, om man ska vara ärlig, den enda knuten som man faktiskt behöver kunna. Den fungerar i alla situationer, till alla typer av kläder. Dessutom värmer den bra i sitt sätt att täcka hals och nacke.


Illustration: Emil Eriksson, @xemilerikssonx.

Den sista knuten på listan är den mest avslappnade, och fungerar således bäst till mindre formella kläder. Däremot är den mycket elegant om man använder den till en stickad tröja eller liknande när man är ute på söndagspromenaden. Detta är också en slags förlängning på ”Stockholmsknuten”, men mycket snyggare.


Illustration: Emil Eriksson, @xemilerikssonx.

Senaste inlägg

Visa alla