När landets stil flyttar in till stan

Vi har tidigare på Stiljournalen pratat om hur man klär sig på jakt och med det i förlängningen hur man klär sig på landet. Det finns röster som säger att det är strängt förbjudet att ta med sig denna typ av klädsel in till stan medan andra gärna går i sin Barbour-jacka till jobbet. Det är varken svart eller vitt, skulle jag vilja säga. Ja, det finns många fallgropar, men om man kombinerar noggrannhet med sitt öga för stil och detaljer finns det ingenting som säger att den mest lantliga klädseln inte skulle göra sig bra bland betongen och elsparkcyklarna.Det finns ett segment kläder som vi kan skriva av direkt. I stan hör varken höga gummistövlar eller tweed-knickers hemma. Den typen av kläder som främst har ett funktionellt syfte och som således inte behövs i stan kan stanna på lantstället. I stället, låt landets stil möta stadens och kombinera lekfullt de olika stilarna.


Hösten är förmodligen den allra bästa tiden för att göra just detta. Inte bara för att det vädermässigt passar bra, utan använd höstfärgerna som en inspirationskälla. Ta på dig en tweedkostym i samma gulbruna färgpalett som Humlegården med en buttondownskjorta under. Våga sedan ta ut svängarna och släng på dig en brun Fedora. På fötterna hade ett par härligt bruna eller burgundy-färgade jumperboots fungerat som en perfekt landet möter stan-detalj.


Foto: Erik Mannby.


Det finns ett gäng varumärken som gör olika tolkningar på just den här stilen. Inte minst Lucan, som gjort sig kända för att göra klassiskt lantliga plagg som inte enbart är funktionella utan snarare mer anpassade till en urban livsstil. Exempelvis har de en shooting jacket där fickorna ska fungera lika bra till plånbok och nycklar i stan som de gör till patronerna under jakten. Annars är det kanske mest uppenbara och självklara exemplet på ett plagg som fungerar utmärkt i båda miljöerna manchesterbyxan. Ingen kan säga att du bryter mot något stilbrott om du i stan bär ett par manchesterbyxor med hög midja tillsammans med ett par Chelsea boots eller Brogues, och det går exakt lika bra när du kliver ur traktorn.


Något som stockholmarna älskat att göra under de senaste åren är att bära Barbour-jackan i tid och otid. Däremot har det i vissa kretsar bildats en uppfattning om att denna klassiker går att bäras över sin kostym, vilket sällan blir bra. I övrigt, vid tillfällen där du är mer avslappnat klädd, exempelvis i ett par manchesterbyxor eller jeans, går det alldeles utmärkt att svepa oljerocken kring sig. Med den ”regeln” utredd vill jag påminna om att regler är till för att brytas och jag ser att man med rätt touch skulle kunna kombinera en sådan jacka med en tweed-kostym eller liknande, även i stan.


Massimiliano Donnarumma visar exempel på att Barbour-jackan absolut går att kombinera till pressade kläder. Foto: Massimiliano Donnarumma.


Det är någonstans där vi landar. I att det handlar om att experimentera och bryta regler. Var modig och kaxig i kombinationerna, och varför inte till och med uttrycka sin excentriska sida?

Senaste inlägg

Visa alla