top of page

Gentlemannens klocka - hur och vilken bär man?

Mäns relation till klockor är mycket intressant eftersom klockan har flera funktioner. En praktisk funktion som tidsangivare, en som accessoar och en, mer brackig funktion som statussymbol.


Den praktiska funktionen har näst intill försvunnit nu när alla går runt med sin telefon i högsta hugg. Här fokuserar vi dock på klockan som accessoar.


Klockans historia som personlig accessoar börjar med fickuret - armbandsurets föregångare. Fickuret kom någon gång på 1600-talet och var fram till sekelskiftet vid 1800- och 1900-talet det enda alternativet för en gentleman. I dag används fickuret med fördel till frack och smoking. Ett fickur kan vara väldigt ornamenterat eller mycket enkelt utfört, kanske med ett monogram eller vapen graverat på locket. Man bär det i västen med kedjan fäst genom ett av knapphålen. På kedjan som sitter fast i rovan går det utmärkt att ha en prydnadsask i andra änden.


Det första tillverkades dock redan 1810 av Breguet för Napoleons syster. Därefter var det faktiskt enbart kvinnor som använde armbandsur under nästan hundra år. Det första armbandsuret för män kom 1904 och tillverkades av Louis Cartier till hans vän, piloten Santos-Dumont, därav namnet på den legendariska modellen. Men det var inte förrän under första världskriget som armbandsuret slog igenom på allvar hos den manliga delen av befolkningen, då soldaterna behövde en mer praktisk klocka i skyttegravarna. Män har ju en tendens att vara sena med bra beslut.


Cartier Santos-Dumont.

Som bekant finns det en hel uppsjö herrklockor att välja mellan. Det kanske allra viktigaste när man väljer klocka är att den alltid ska gå in under skjortmanschetten när man bär långärmat. Det är värt att påtala, givet de senaste årens klockmode att bära enorma sportur, helt oberoende vad man har på sig i övrigt.


Men en klocka kan fortfarande var mycket elegant! När det kommer till armbandsur är less i more ett perfekt uttryck. En vacker klocka med läderarmband och guld gör sig lika bra på stranden (om inte bättre) som till kostymen. När man har för många genomtänkta accessoarer till en snygg kostym kan det lätt se pråligt ut. Då är en Omega eller Eterna av det äldre slaget att rekommendera. Vintageur är både eleganta och behagliga för plånboken. Ett gott tips är att fynda på klockauktioner, även om detta blivit något svårare under senare år när den här typen av ur fått ett starkt intresseuppsving.


Vad säger reglerna om att bära armbandsur? Den enda regel som finns är att man inte bör bära armbandsur till frack eller smoking. Rent estetiskt totalförstör ett armbandsur dessa två klädslar.Vilket ur används till vilken klädsel?


Till vardags: Förutsatt att man klär sig relativt avslappnat, kan man gärna bära ett enkelt och billigt armbandsur. Till exempel en Swatch, fortfarande det enda massproducerade billighetsuret som är riktigt elegant. Swatch är dessutom en sammandragning av orden second watch, just för att ersätta den kanske lite dyrare klockan som ett mer lekfullt alternativ.


Till kostym: Använd en tunn klocka med läderarmband, gärna brunt på dagen och svart på kvällen.


Till smoking: Bär inget armbandsur, men gärna en rova som är placerad i bröstfickan med kedja fäst i knapphålet eller i västen.


Till frack: Till högtidsdräkten bär man rova med kedjan löpandes genom ett av knapphålen i västen, företrädelsevis det näst översta och sedan tillbaka till fickan som klockan befinner sig i.


Till jackett: Är det mycket elegant med en rova i västen. Till skillnad från fracken och smokingen är det här elegantare att låta kedjan gå mellan de båda fickorna på fästen.


På stranden: Med fördel används en mycket elegant klocka i guld med brunt läderarmband. Det är alltid roligare med de finare accessoarerna i sammanhang där de inte är väntade.

När man dyker är gummi- eller stålarmband praktiskt. En Rolex Oyster är i detta sammanhang att se som originalet, utvecklad 1926 med en hermetiskt tillsluten boett. Modellen användes bland annat av Mercedes Gleitze när hon på tio timmar simmade över Engelska kanalen den 7e oktober 1927.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page