GRAND HÔTEL STOCKHOLM

Grand Hôtel är ett välkänt landmärke i centrala Stockholm. Med utsikt över strömmen, Gamla Stan och Kungliga Slottet i all sin prakt, är läget ingenting annat än perfekt.


Det var den franske köksmästaren Régis Cadier som var hjärnan bakom, och som tog initiativ till, det första svenska hotellet som kunde mäta sig med de stora, välkända hotellen ute i Europas storstäder. Förutom Cadierbaren, som fått namnet efter hotellets grundare, lever hans kärlek till god service och storslagna tillställningar kvar i hotellets anda. Grand Hôtel Stockholm har sedan 1874 stått hem för glamorösa evenemang, celebriteter och andra livsnjutare.


35 år efter öppningen invigdes en ny del av hotellet, Grand Hôtel Royal. Kronan på det verket var Vinterträdgården. Tanken var att den skulle fungera som en oas dit man kunde gå för att undkomma iskylan utanför. Det var den mytomspunna hotelldirektrisen Wilhelmina Skogh, som fortfarande håller ett vakande öga över verksamheten från sitt porträtt, som låg bakom den stora salen med sina anslutande salonger. Denna plats blev mycket populär under 1930-talet då Grand Hôtel blev det nya innestället dit man gick, iklädd frack eller smoking, för att dansa till jazz.Fram till 1929 var Spegelsalen på Grand Hôtel spelplatsen för den årliga Nobelsupén, med åren blev tillställningen för stor och gästerna för många, vilket gjorde att de fick flytta den till Stadshuset där den hålls i dag. Pristagarna med familj bor däremot fortfarande på Grand Hôtel. De uppvaktas enligt traditionerna med kaffe på sängen av Lucia den 13 december.Grand Hôtel gillar att vara förtegna om vilka celebriteter som vilat sina huvuden på deras dunfyllda kuddar. Det finns dock ett gäng som inte ens de kunde låta bli att skryta om, på den listan finns bland annat Martin Luther King, Frank Sinatra, Greta Garbo och Fursteparet Grace och Rainier av Monaco.


Grand Hôtel är det enda hotellet i Sverige som är med på den prestigefyllda ”The Leading Hotels of the World”, en organisation för 430 av världens ledande femstjärniga hotell.


Senaste inlägg

Visa alla