GUIDE - JACKETT

”En man är aldrig vackrare än i en jackett”. Så sa alltid min mormor till mig och jag är benägen att hålla med – i en korrekt buren jackett är man så elegant det går att vara. En kavaj från New & Lingwood med en väst från Ede & Ravencroft skapar en fantastisk helhet. Jackett heter på engelska morning dress vilket kommer sig av att männen i slutet på 1800-talet satte på sig en lång, enkelknäppt kavaj när de skulle ut och rida på morgonen. Denna kavaj har sedan utvecklats till dagen jackett. Till en början var alltså jacketten ett vardagsplagg som bars dagtid av gentlemän, för att sedan gradvis accepteras i mer formella sammanhang. I dag är jacketten det andra mest formella plagget för en man, efter fracken.Jacketten används nästan uteslutande på förmiddagsbröllop och då mest i Frankrike, Spanien och Storbritannien. Man kan önska att den skulle bli populärare i Sverige. Den används även i statsmannasammanhang världen över. Japanske kejsare, exempelvis, bär alltid jackett när han gör framträdanden i officiella sammanhang. I USA bar presidenten fram tills 1981 av tradition jackett när han svors in i sitt ämbete. Ronald Reagan var följaktligen den sista presidenten att bära jackett i detta sammanhang. Jackettens högborg är självklart Royal Ascot, den mycket berömda hästkapplöpning som varje år, sedan 1711, äger rum på Ascot racing course i England. I Sverige används jacketten nästan uteslutande i kungliga sammanhang, på dop och begravningar. Även vid avtackning av främmande sändebud bär man jackett. Den har vunnit lite mark de senaste åren på bröllop och det skulle vara trevligt att se den återkomma efter kontinentalt mönster.


Passform, snitt och delar


Kavaj

Till jackett bär man en svart, enkelknäppt kavaj med skört och spetsiga slag. Det är enormt viktigt, kanske mer än för andra plagg, att kavajen är korrekt skuren då den ska skapa långa ben och en slank silhuett. Många syr i dag kavajen med knappen för långt ned. Det får motsatt effekt och gen en oproportionerligt lång överkropp och korta ben. En jackettkavaj är olik en vanlig kavaj och kan därför, om den är felaktigt skuren i midjan, se alldeles för stor ut. Allt ska helt enkelt sitta högre upp än vad man är van vid.


Väst

Västen kan vara antingen enkel- eller dubbelknäppt. I mitt tycke är den dubbelknäppta elegantast. Västen är av ull och knäpps med pärlemorknappar. Färgen på västen bör i strama, formella sammanhang, till exempel de som har med stat och regering att göra, vara grå. Om man ska gå på begravning ska västen vara svart. Vid ett bröllop eller annan gladare tillställning har man med fördel en beige, blå eller rosa väst. Dessa färgglada västar ställer givetvis höga krav på passformen och ska sitta tajt kring kroppen, dessutom riktigt högt. Det medför att man måste ha en högt skuren byxa eftersom det inte får uppstå någon glipa mellan väst och byxor. Riktig överkurs är att ha en tunn sidenkant som sticker ut lite mellan skjorta och väst, fastknäppt på insidan av västens slag. Det är en kvarleva från 1600- och 1700-talen då det ansågs elegant att bära flera västar, eftersom det var dyrt med siden. Prince Charles använder fortfarande den detaljen.


Skjorta

Skjortan kan vara av vilken färg som helst så länge man följer en mycket viktig regel; kragen ska vara vit men manschetterna ska ha samma färg som resten av skjortan. Löskrage sätter den lilla extra elegansen på plats. Kragen ska i alla lägen vara nedvikt och manschetterna alltid dubbla.Byxor

Ullbyxorna man bär till jackett är grå- och svartrandiga och har en mycket hög skärning i midjan. Byxorna hålls på plats av hängslen. Det finns varianter på de randiga byxorna man kan bära till en helgråjackett. Vissa lite mer vågade personer ser på jackettbyxorna som på västen, att man kan ha vilken färg man vill. Ett berömt exempel på detta är Lapo Elkann, entreprenör och liksom sin morfar, Gianni Agnelli, känd för sin sprezzatura.


Slips

Till jacketten bär man gärna en mycket färgglad slips om västen är diskret. Har man en väst med färg bör slipsen vara något nedtonad. Till begravning har man självklart svart eller vit slips.


Skor

Ett par välputsade oxfordskor passar bäst till jacketten. Man bär alltså inte lackskor till jacketten, men oxfordskorna får mer än gärna glänsa.


Accessoarer

Man kan bära hög hatt till jackett men egentligen bara på Ascot. En guldklocka (rova) med kedja som löper mellan västfickorna är en trevlig detalj. Det går också mycket bra att ha en blomma på kavajslaget med en blomträns bakom knapphålet.


Varianter

En variant är en helt grå jackett, det vill säga att byxor, kavaj och väst är grå. Man bär bara detta om man är brudgum eller brittisk vikomt.


Inte att rekommendera

Bär aldrig plastrong (en bred slips/halsduk) till jackett. Det tillhör 1920-talet till ocj är inte estetiskt tilltalande längre. Det ser ofta ansträngt ut när man bär plastrong.

Senaste inlägg

Visa alla