Guide: Kavajen

Kavajen är det absolut mest grundläggande plagget i en mans garderob. Så har det dock inte alltid varit. När den udda kavajen introducerades på 1920-talet ar förvirringen stor och de eleganta männen förstod inte riktigt när den skulle användas.


Under sin hundraåriga historia har den emmelrtid hittat sin plats. I dag går det lika bra att klä upp sig i kavaj med slips och udda byxor som att ha den till jeans.Dubbelslits

Den kanske viktigaste delen av kavajen är ett högt och brett dasslock (dubbelslits) där bak. Det är alltid mycket elegant och estetiskt tilltalande. Från början tillkom dubbelslitsen för att göra plagget bekvämare när man red, men har sedermera blivit standard för en snygg kavaj. Dasslocket ger kavajen snyggare passform. Den i midjan insydda kavajen skulle kunna kännas tajt men dasslocket gör att den är öppen i bägge sidor, vilket ökar rörelsefriheten.


Enkelslits

En kavaj med enkelslits fungerar ra på savannen om man är på safari eller på linnekavajen en varm sommardag. I övrigt är det alltid snyggare med dasslock.


Helsydd kavaj

Helsydd kavaj bör alltid undvikas eftersom skärningen kan hämma dina rörelser och inte är speciellt snygg. Den hemsydda kavajen var förr det formella snittet då dubbelslitsen ansågs sportig. I dag har de bytt plats i formalitet. När det gäller smoking bär de mest konservativa gentlemännen fortfarande den utan slitsar.


Knäppning

Kavajen har tre olika typer av knäppningar; Dubbelknäppningen, den mest eleganta men också den svåraste att bära då den kräver mycket av kavajen. Om en dubbelknäppt kavaj har dålig passform går det inte dölja eftersom den sitter åt runt kroppen. En dubbelknäppt kavaj bör ha sex knappar och dasslock. Eftersom den dubbelknäppta kavajen alltid ska vara knäppt ger dasslocket rörelsefrihet och snyggare form. De sex knapparna skapar symmetri.Den enkelknäppta kavajen med två knappar är den modernaste av de tre knäppningarna och den fungerar bra i de flesta sammanhang.


Den enkelknäppta med tre knappar är lite klurig, för här ska man pressa slagen så att man klyver det översta knapphålet. Den översta knappen hamnar då på insidan av slags, går alltid inte att använda och utgör snarare dekoration.


Här ser vi Erik Mannby i en så kallad "rullad trea". Alltså den översta knappen försvinner i slagets rullning.

Längd

En kavajs längd kan bäst mätas genom att du sträcker på dig och håller armarna längs med kroppen med knutna nävar. Då ska kavajen vara lika lång om armarna det vill säga till knogen på den knutna näven, eller högst tre centimeter kortare. Detta universalmått fungerar på nästan alla män. Detta har varit normalmåttet mer eller mindre sedan mellankrigstiden. Det är både praktiskt och estetiskt samt ger fina proportioner som smickrar de flesta kroppar.


Knäppning på armen

Ärmens knäppning har aldrig haft något praktiskt syfte. Det finns dock två myter om hur de kom till; Soldaterna i Napoleons armé använde ärmslutet på kavajen som näs- och svettduk. smutsen var stor och tvättmöjligheterna små. För att undvika nedsmutsning av jackorna lät man sy dit knappar och omöjliggjorde därmed att de användes som näsdukar. På engelska kallas ärmarna med de uppknäppbara knapparna för sergeant's cuffs. Den andra sannolika uppkomsten av knappar stammar från fältskärerna, som behövde kunna kavla upp ärmarna när de tog hand om sina patienter.


Att knäppa upp understa knappen är ett sätt att visa att man har en skräddarsydd kostym; en del anser det snobbigt att knäppa upp den och visa detta. Andra anser att det har blivit en estetisk tilltalande detalj att ha den uppknäppt - avgör själv.


Fickor

På utsidan av kavajen bör man ha fyra fickor: två vanliga fickor, en biljettficka och en bröstficka. Biljettfickan, där man förvarade sina teaterbiljetter ger elegant till kavajen. Den sitter strax ovanför höger ficka. På insidan bör man ha fyra innerfickor: en vanlig ficka på varje sida och pennfickan till vänster. Den viktigaste och mest eleganta är cigarettfickan på vänster sidas nedre del.


Foder

Ett foder i en annan färg än själva kavajen och gärna en färg som syns när dasslocket vajar i vinden, är mycket elegant. Av tradition bör man dock alltid ha randigt foder i ärmarna.


Senaste inlägg

Visa alla