HANS RASMUS ASTRUP - KONSTGENI

Med sin unika syn på modern konst och sin entusiasm över att hela tiden dela den med andra och tillsammans med sina filantropiska gärningar, lämnade Hans Rasmus Astrup ett stort tomrum efter sig i april 2021.
Astrup växte upp i en familj där konstsamlandet hade pågått i generationer, och intresset för konst fanns därmed i blodet. Han började sitt eget samlande i New York under 1960-talet och visade redan tidigt stort intresse för de mest innovativa konströsterna inom den moderna konsten. På senare delen av 1980-talet började Astrup planera för ett museum där den ansenliga mängden konst han samlat på sig genom året skulle få skina. Den 9e oktober 1993 stod det sedan klart, Astrup Fearnely Museum of Modern Art, på Dronningens gate 4 i Oslo.


Genom sitt arbete som konstsamlare blev Astrup en betydande figur, inte bara för många enskilda konstnärer vars karriärer han följde noggrant, utan också för Norge som kulturområde. Museet har varit och är så mycket mer än en privat samling konst, Astrup skapade en institution som spelar en central roll i utvecklingen av modern konst och i att visa vad Norge har att erbjuda resten av världen i form av kultur. Förutom att visa upp norska konstverk på en stor scen har Astrup Fearnley-museet gett den norska publiken möjlighet att se ambitiösa konstprojekt från hela världen.

1998 tilldelades Astrup Sankt Olavs orden för sitt gedigna arbete med att främja konstområdet Norge.Astrup var en modig visionär med ett skarpt öga men likväl en varm och generös människa. Medan han stolt visade upp sin samling föredrog personen Astrup att stå i skuggan. För honom var det alltid konsten och konstnärerna som förtjänade rampljuset. Hans relation till konsten präglades av engagemang, nyfikenhet och passion. Konsten gav honom inspiration och livsmening. Med hans egna ord; ”Det är viktigt att konst är tillgängligt för alla. Den måste ses och upplevas. Vi måste lära oss av den”.

Senaste inlägg

Visa alla