top of page

Har jeans en plats i gentlemannens garderob?

Huruvida jeans går att se som en elegant byxa råder det delade meningar. Dessutom är jeans (alltså som byxa, inte tyg) ett brett begrepp som innefattar många olika typer av stilar och väcker mängder av associationer. I dag fokuserar vi på jeans av det mer dressade snittet.


Jeans i kombination med kavaj och slips är i vissa nördiga #menswear-kretsar ett utskällt sätt att klä sig på. Generellt sett är jag benägen att hålla med, men det finns som vanligt väldigt få rätt och fel vad gäller att klä sig. För, jag har sett bra exempel på just den kombinationen många gånger. Det gemensamma draget hos dessa lyckade exempel är att det handlar om jeans i rådenim av klassiskt snitt med högre midja och vidare, eller ibland helt raka, ben. Andy Warhol gjorde detta till sin signaturlook med sina Levi's 501, kavaj, Oxfordskjorta och slips.


Andy Warhol i sin signaturklädsel.

Det är just Levi's 501 som är den mest klassiska av jeansmodeller och även den mest eleganta om du frågar mig. Numera finns det även en rad måttsömnadstjänster med jeans i sitt utbud där du med hjälp av personalen kan komponera byxan efter egna preferenser. Ett annat bra tips är att söka sig till producenter och butiker som specialiserat sig på just jeans, där kan du normalt sett få den bästa hjälpen att hitta rätt.


Hur klär man sig då bäst i ett par jeans?

Det finns, föga förvånande, inget rakt svar på det. Generellt sätt skulle jag rekommendera att man bär jeans vid ledigare tillfällen, kanske på helgpromenaden eller under en trevlig lunch med vänner. Kanske i kombination med en t-shirt och skjortjacka. Det är en utmärkt, avslappnad look för vår- och sommardagar.


Nathaniel Asseraf, från Broadway & Sons och Casatlantic, vet hur man bär jeans.

Ska man ge sig på det något svårare alternativet, alltså att bära jeans tillsammans med slips och kavaj, vill jag rekommendera att man väljer en Oxfordskjorta i button down-modell, kanske av den grövre typen av Oxfordtyg. Även kavajen bör vara av ett tyg högt upp på den grövre skalan. Det man absolut inte ska göra är att ta en kavaj som tillhör en kostym, den bjärta kontrast som uppstår mellan jeanstygets struktur och kavajens glansigare yta blir för stor. Däremot en kavaj i tweed eller flanell kan bli mer än snyggt. Samma tänk gäller slipsen, gå för exempelvis en grenadine-slips eller varför inte en virkad variant. Det hela handlar om att hitta en perfekt balansgång mellan klassiskt elegant och modernt avslappnad.


Även Nicola Radano har koll på jeansen. Här i ett bra exempel på avslappnad elegans.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page