Hel canvas, halv canvas, ingen koll

Isaac Källström utbildar sig till herrskräddare och har praktiserat på både Götrich & Co. samt A.W. Bauer & Co. Förutom en stark passion för herrkläder och hantverket som ligger bakom dem så är tiden med familj och vänner viktigast. Gärna tillsammans med god mat och dryck!


För den som börjat botanisera sig i skräddat herrmode är begreppet “canvas” något som troligtvis dykt upp ett flertal gånger, speciellt när det gäller kvalitet och hur prisvärt ett plagg är. Men vad är “canvas” och hur påverkar det en kavajs kvalitet?Limmad konstruktion

“Canvas”, eller vattulin som det heter på svenska, är ett tyg som är vävt av ull eller lin tillsammans med tagel (hästhår) och det finns främst till för att skapa form och stabilitet i kavajens framstycke. Om en kavaj helt saknar “canvas” så har den en så kallad limmad konstruktion. Det betyder att plagget får all sin stadga från en klisterväv som limmas direkt på insidan av yttertyget. Detta medför två huvudsakliga problem. Det första är att kavajen får en mer instabil och oberäknelig form. Visserligen gör klisterväven kavajtyget styvare, men väven ger ingen form till kavajen i sig. Det gör att kavajen lätt ser hängig, säckig och formlös ut, vilket är motsatsen till vad en person som vill framhäva sina bästa sidor vill åt. Det andra problemet är att klisterväven lätt lossnar från tyget efter en kemtvätt, vilket skapar en bubblig yta på kavajen. När det väl har börjat bli bubbligt så finns det inget som kan rädda kavajen. På grund av att den här konstruktionen är den enklaste och billigaste att framställa och därmed får ett lågt pris, är det också den som är vanligast ute i butikerna. Men med tanke på konstruktionens nackdelar är det kanske bättre att spara dina pengar och istället investera dem i en kavaj med en av nedanstående konstruktioner.


Halv canvas

När en kavaj har en halv canvas så betyder det att vattulinet sträcker sig ungefär från axelsömmen ner till midjan, eller i höjd med den översta knappen. Detta för att forma bröstpartiet, och på så sätt bidra till att skapa en maskulin v-form i kavajen. Nedanför midjan så är kavajen antingen limmad eller saknar mellanlägg helt och hållet. Den kan därför få samma problematik som den limmande konstruktionen, eller uppfattas som formlös över höftpartiet. För vissa är det dock inte något som spelar någon roll, utan är snarare en smaksak. Taglet i vattulinet har betydligt mer stabilitet än klisterväven, vilket gör konstruktionen styvare än en limmad konstruktion någonsin kan bli. På så sätt är en halv canvas att föredra gentemot en limmad konstruktion.


Hel canvas

Om en kavaj har en hel canvas innebär det att den har vattulin från axelsömmen ner till nederkanten av kavajen. Den här konstruktionen är den bästa av de tidigare nämnda som ändå går att hitta i butik och hos de flesta Made-to-measure-tjänsterna. I och med att vattulinet inte sitter ihop med yttertyget (förutom vid vissa punkter så som vid framkanten och ärmhålet) finns det ingen risk att tyget ska bli bubbligt vid tvätt. Vattulinet kan också få en bättre form med tiden eftersom det formas av kroppsvärmen vid användning. Det är dock den dyraste konstruktionen av de ovan nämnda, vilket kan göra den svåråtkomlig för många. Där kan en halv canvas vara en bra kompromiss då den är billigare men ger några av fördelarna som den hela canvasen har.Skräddarsydd konstruktion

Innan jag avslutar så vill jag reda ut en missuppfattning många har gällande canvas. En hel canvas är inte densamma eller lika bra som den traditionella skräddarsydda metoden. Även om de båda har en “hel canvas” så är det stor skillnad. I en skräddarsydd kavaj så är vattulinet pickerat (ihopsytt) med en annan bit tagel som sedan sträcks och pressas av skräddaren. Detta ger en inbyggd form i vattulinet redan innan den är fastsydd i kavajen. Den tid och erfarenhet som krävs för att göra den skräddarsydda metoden är också anledningen till varför den är den absolut dyraste som finns. Oftast behöver man betala tre gånger så mycket för en skräddarsydd kavaj som en måttsydd med hel canvas. Oavsett vilken typ av konstruktion du väljer, hoppas jag att du har lite mer insikt i de olika för och nackdelarna med just canvas, och kan göra bättre val. Happy shopping!


Senaste inlägg

Visa alla