HELGTIPSET - DIEGO GIACOMETTI

Veckans söndagstips har konst och design i fokus. Närmare bestämt möbler och inredningsdetaljer. Giacometti är ett välkänt namn inom konstvärlden och då främst tack vare Alberto Giacomettis fantastiska målningar och skulpturer. Den här gången ska däremot Albertos bror, Diego Giacometti, lyftas fram.


Diego Giacometti är särskilt känd för sina fantastiska skulpturer av djur och det var där hans skapande startade. Diego samarbetade mycket med sin bror och tillverkade ofta de ställningar som Albertos skulpturer stod på. Efter att många kunder uppskattat den goda kvalitet som dessa ställningar var tillverkade med, kom Diego på den briljanta idén att skapa möbler med samma teknik. Till skillnad från den tidens konventionella möbler som gjutits i järn, gjöt Diego sina möbler i brons. Både familjerna Maeght och Noailles var frekventa klienter till honom.


Bröderna Diego och Alberto hade en nära arbetsrelation i över 40 år och delade ateljé i Paris. I början på 1980-talet gav Musée Picasso i uppdrag till Diego att skapa över 50 verk för att möblera om i Hôtel Salé där de höll sin invigningsceremoni.


Diego Giacomettis skapelser är hett eftertraktade bland konstälskare och samlare och säljs med höga prislappar på auktioner. Det går att hitta några av hans skapelser via Barnebys just nu.En typisk Diego Giacometti-design. Här syns både hans öga för möbeldesign och vurmen för djurmotiv.

Senaste inlägg

Visa alla