Hemligheten bakom en lyckad dubbelknäppt kavaj

Magasinet Esquire har sagt att det är prins Charles som ”äger” den dubbelknäppta kavajen idag. Den dubbelknäppta kavajen tillhör prins Charles eftersom han burit den, även när den försvunnit helt ur modet, vilket gjort att den nu är hans egen. Prins Charles själv svarade på en fråga om detta ämne att ”likt en klocka som har stannat, har jag rätt ibland”. Det finns även andra kända bärare, exempelvis sågs Gianni Agnelli och Sergio Loro Piana ofta iförda dubbelknäppt kostym.


Mr Ralph Lauren är känd för sin låga knäppning.

Under 2010-talet trendade den kortare, tightare kostymen vilket förde med sig en högre knäppning på kavajerna för att behålla balans. Detta tar oss in på vad som är extra viktigt vad gäller den dubbelknäppta kostymen eller kavajen, och det är snittet. Det gäller att axelkonstruktionen, silhuetten, knäppningen och inte minst slagen sitter på plats för att helheten ska kännas balanserad och elegant.


Även om vi inte är helt och hållet där ännu har modet svängt något nu och vi ser allt oftare en längre kavaj med vidare silhuett – och på dubbelknäppta kavajer en lägre knäppning. Tittar man historiskt kan man se att normen varit en väldigt låg knäppning i kombination med en tilltagen längd och lägre gorge. Något som ger ett mycket mer klassiskt och elegant intryck.


Det finns två lösningar om man söker en lägre knäppning. Antingen flyttar man de knapprader som går att knäppa längre ner mot naveln eller så syr man kavajen med en konstruktion där slaget inte pressas lika högt, vilket gör att den nedra knappen kan användas. Ska man bära den här typen av dubbelknäppta kavaj gäller det att proprtionerna sitter på plats. Det är lätt hänt att den nedre knappen sitter för nära kavajens slut och att de inte känns rätt i balansen mot fickorna. En annan detalj att tänka på är att slaget bör vara relativt rakt skuret.


Här är ett exempel på en kavaj som går att knäppa på två olika sätt. Bilden är från Bespokewrinkles.com.

Senaste inlägg

Visa alla