HEMMA HOS FILIP STRÖMBÄCK

Podcastens ena halva, entreprenören och stilgurun Filip Strömbäck, behöver då ingen presentation, efter 286 avsnitt känner vi honom väl. Häng i stället med till förortsidyllen Lidingö, där Filip bor tillsammans med sin familj.


I en mysig tvåplanslägenhet, invid Kapsta Naturreservat, på södra Lidingö, där villakvarteret ligger vackert vid vattnet med fantastiska hundpromenader och perfekta löprundor precis runt hörnet, hittar vi Filip och hans familj. Där bor han tillsammans med sin sambo Annie, tioåriga dottern Mimmi, snart nioåriga sonen Ian och hunden Harry.


"Vårt hem är grönt till stor del. Nästan alla rum är gröna i olika toner och även inredningen är grön. Jag och Annie flyttade nyligen ihop och det har visat sig att våra inredningsstilar passar varandra ganska bra faktiskt. Utan henne hade mitt hem blivit lite väl murrigt, och utan mig hade hennes hem blivit lite mycket... Svenskt Tenn", ler Filip. "Tillsammans har vi gjort det varmt och trivsamt".


Det är i köket som Filip spenderar den mesta av sin tid. Efter att ha kapitulerat helt inför hemmaarbete har köket blivit hans kontor och köksbordet hans skrivbord. Det är lätt att förstå varför detta blivit hans favoritdel av hemmet när man ser ut genom fönstret och tittar på härliga villor, prunkande tomter och stora träd. På väggen hittar man en färgglad litografi av Carl-Johan de Geers "Fantomen i Skanör" omgiven av John Ostveds endollarsseldar i olika färger. Filips egna favoriter i köket är stolarna, det är sex Pippigula Eames Fiberglass i original från 50-talet. En annan favorit är kaffekoppen som är inköpt på Museum of Islamic Art i Qatar, på en resa med Fredrik af Klercker.


"Det är väldigt härligt att sitta i köket och se ut över det här när man jobbar. På våren och sensommaren är dock balkongen den absoluta favoriten. Särskilt tidig vår, innan träden vuxit till sig, då har vi havsutsikt!".Taccia Small bordslampa i brons och glas, formgiven av Achille Castiglioni och Pier Giamcamo Castiglioni, en vas från Svenskt Tenn och ett ständigt påfylld fruktfat från Olsson & Jensen.


I hallen ser vi prov på det gröna. Där finns praktikaliteter i blandning med antikviteter och design. Exempelvis finns en snurrpall från början av 1900-talet som fyra generationer Strömbäckare suttit och snörat på sig skorna på. Även den gröna byrån har några år på nacken, den har hängt med sedan 80-talet.Vardagsrummet är familjens samlingsplats. Där sätter man sig för att läsa en bok eller göra läxorna. Enligt Filip är det avsaknaden av TV som gör detta till den perfekta platsen för avkoppling. Här kan man slå sig ner i den gröna soffan eller i någon av safari-stolarna från Fogelmarck. Det går även utmärkt att vila en stund i designklassikern El Rey från Mats Theselius. En annan av Filips favoriter är bordslampan Tizio, designad av Richard Sapper på 70-talet.


"Den lampan har hängt med i hela mitt liv och har stötts och nötts. Egentligen tycker jag att den ska stå på ett skrivbord hos en arkitekt i en vindsvåning på Manhattan, men den får bo här så länge"


Soffbordet i svart metall med glasskiva är även det från Fogelmarck. På hyllan under ligger en hel drös coffee-table-books som Filip medger att han aldrig bläddrar i, men vetskapen om att de finns där till förfogande om andan faller in skapar trygghet.


"Jag tycker om när det händer grejer i inredning, har svårt för när det blir för stramt. Det fiffiga med glasbord med hylla under är att man kan skapa små olika konstverk i soffbordet, som dessutom går att byta ut, och man behöver aldrig tröttna".
I vardagsrummet tornar även bokhyllan upp sig. I den finns, förutom en mängd böcker, en signerad litografi av Ola Billgren som Filip fick av en av sina bästa vänner, tillika Ola Billgrens brorson, efter att ha varit marskalk på hans bröllop. I vänsterhörnet står en Snoopy-lampa, formgiven av Pier Giamcamo. Den fick ett naturligt hem, och köptes, i samband med att bokhyllan i valnöt inhandlades. Den är där för att stanna.


"Ambitionen med tidningsstället i mitten av bokhyllan var att rada upp alla intellektuella tidskrifter som jag läser, men eftersom jag inte läser några intellektuella tidskrifter så blev det svårt… I stället använder jag det som tavelhylla samt som hylla för saxofon-noter och skrytpublikationer från Hermès".Karikatyrer av personalen på operan från någon gång på 30-talet, gjord av John Jon-And.


I det lilla men mysiga sovrummet kan krypa ner och höra vattnet, som är drygt 100 meter bort, slå mot strandkanten.


"Vi har inte världens största sovrum, men varje gång jag ska gå och lägga mig känner jag att det är världens skönaste".


Den stora oljemålningen ovanför sänggaveln har han ärvt av sina föräldrar, trots mångåriga försök att ta reda på vem som målat den har han inte lyckats. Vid sidan om sängen står ett vackert sängbord i mahogany som är tillverkat i Bodafors på Svenska Möbelfabrikerna någon gång på 40-talet. Sonen Ian har ett likadant på sitt rum.


"Den vadderade sänggaveln var mitt och Annies första gemensamma köp till lägenheten och är lysande att vila sitt huvud mot när man läser en bok".I sovrummet har Filip även sin garderob. Något han inte ville visa upp eftersom den, enligt egen utsago, är i totalt kaos, precis som alla andras.


Det märks att man är i ett hem där någon som bryr sig om estetik bor. Trots att Filip själv säger att han mest får en massa bilder i huvudet på hur han vill ha saker och ting, och då blir tunnelseende när han väl ska inreda därefter, känns det som att alla rum med dess detaljer hänger samman. En varm, välkomnande plats där kreativitet och avslappning kan mötas. Ett hem.

Senaste inlägg

Visa alla