top of page

Hemma hos Fredrik af Klercker

På Lodgatan, en närmast hemlig gata mellan Rådmansgatan och Eriksbergsgatan i Stockholm, hittar vi Fredrik af Klercker med familj. Arkitektkontoret Hagström & Ekman uppförde detta hus, vars stenputsade fasad tornar upp sig i den lilla gränden, mellan 1916 och 1921. Här bor Fredrik tillsammans med hustrun Kristina och sonen Knut.


Den 110 kvadratmeter stora våningen har varit hem för familjen Klercker i ett drygt år och ligger som i ett slags mellanland mellan Östermalm och Vasastan. I hallen möts man av varmt röda väggar prydda med oljemålningar av släktingar från både Fredriks mammas och pappas sida. I ena hörnet står ett sabelställ fylld med värjor som tillhört hans förfäder.


I hallen möts man av det sabelställ där paraply och förfäders sablar samsas om utrymmet.

”Väggarna är röda precis som i mina tidigare hem. Jag är en trygghetsnarkoman och färgerna gör att jag känner igen mig. Många skulle säkert säga att den här hallen är opraktisk, men jag tycker om att den fungerar som våningens nav”, säger Fredrik.


Salongen är inredd för att umgås och det är därför han benämner det just som salong. Ett vardagsrum är för Fredrik ett ställer där man tittar på tv och myser och i salongen finns ingen tv. Däremot finns det många andra saker än teknik och tv som lockar fram samtalsämnen. På soffbordet finns gamla magasin och i bokhyllorna står flera utgåvor av adelskalendern sida vid sida med serien Slott och herresäten i Sverige.
”Jag älskar att inreda med böcker och magasin, det är lite av en konstform att få detta rätt. Det är viktigt att du kan prata om allt du inreder med, det ska alltså säga någonting om dig som person”.


Till skillnad från Fredriks tidigare hem är detta generellt ljusare med grå väggar, något som är Kristinas förtjänst. Fredrik medger att han var skeptisk till en början men har insett att man i stället kan leka med färger i inredningen.


”Konst och historia tillsammans med min vurm för nostalgi syns överallt i inredningen. Favoriten är 1800-talsestetisken, det hände så mycket i världen under den tiden”, berättar Fredrik, pekar åt ena hörnet och fortsätter ”De fyra 1800-talsmålningarna och den uppstoppade antilopen utgör mitt favorithörn i hela våningen. Där jag bodde förut stod grejer överallt men nu har jag sorterat det bättre”.


Fredriks favorithörna med antilopen och 1800-talsmålningarna.

Kärleken till familjen är påtaglig när man vandrar omkring i våningen. Överallt finns fotografier, målningar och minnen som tidigare tillhört gamla släktningar. I princip all inredningsinspiration kommer från Fredriks mamma.


”När jag och min syster var små var vårt hem med i reportage både i Sköna hem och Elle och den bänken som står i hallen var med i båda reportagen”, ler Fredrik. ”Mitt hem idag är i princip en miniatyr av det jag växte upp i”.Ett av rummen som Fredrik är mest nöjd över är gästtoaletten. De blåfärgade väggarna kryllar av släktporträtt. Inramade foton på släktningar är ett genomgående koncept hemma hos Fredrik.Vi går tillbaka ut i hallen och tar vänster in i en av dörrarna. I dressing roomet hittar vi gamla platsbyggda skåp och på en av bänkarna ligger ett potpurri av manschettknappar, solglasögon, tändare, klockor, medaljer och ett helt gäng provisoriska pass i rosa.”Detta är den mest privata delen och jag gillar att det finns en tydlig skiljelinje mellan denna och övriga delar av våningen. De flesta hade säkert rivit bort de gamla skåpen för att frigöra utrymme men sådan är inte jag. Det är lite av en passion för mig att det är stökigt på det här sättet, jag njuter av att det ligger prylar överallt. Ibland städar jag upp men det dröjer inte länge innan det är en stor röra igen”.På bänken mittemot har Kristina sin motsvarande bänk. Där ligger alla prylar i en nitisk ordning. I samma rum hittar vi även Fredriks skogarderob men till skillnad från accessoarbänken är det ordning och reda därinne.”Jag tycker det är viktigt att skorna är snyggt uppställda så att man ser dem enkelt. Det är både enklare att välja rätt sko på morgonen och ytterligare en anledning till att hålla dem rena och putsade. Det är även viktigt att ha stor variation i skomodellerna, därför har jag sex par operapumps”.


Fredriks garderob tar plats i sovrummet. Det är en enskild avdelning för kostymer, kavajer och byxor och en annan för skjortor och tröjor.”Min intention var att ha kavajer och kostymer överst och byxorna under, men när man hela tiden tar in och ut kläder ur garderoben är det svårt att hålla ordning. Jag hade gärna haft en större garderob för att få plats med allt. Det blir i stället som ett slags levande väsen som man hela tiden kurerar”.Foto: Fabian Chamorro.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page