Historien om Cartier Love Bracelet

Det har under flera decennier, sedan 1960-talet, varit symbolen för evig kärlek. Armbandet har varit, och är än i dag, mycket populärt bland celebriteter som Elizabeth Taylor, Steve McQueen och Kylie Jenner.


Upphovsmannen till Cartier Love Bracelet är den italienska smyckesformgivaren Aldo Cipullo. Han hade en uppväxt som präglades av design och vackert hantverk, främst genom sin far som arbetare som skräddare i hemstaden Neapel.


Det var när Cipullo var i 20-årsåldern som han emigrerade till USA för att förverkliga son dröm om att bli smyckesdesigner. Han studerade på School of Visual Arts i New York och började sedermera arbeta på Tiffany & Co för att sedan byta till David Webb. Det dröjde till 1969, samma år som han tog jobb på Cartier, innan han ritade in sig i historieböckerna genom att ta fram designer för Cartier Love Barcelet.


Cipullo hämtade sin inspiration till armbandsdesign från medeltiden och det något problematiska kyskhetsbältet. Kyskhetsbältet var en medeltidasymbol för renhet och lojalitet. Love Bracelet blev en modern tolkning som skulle påvisa makars trohet.


Cartier Love Bracelet kännetecknas av sin låsmekanik. Det är alltså omöjligt att ta av sig armbandet utan att använda sig av en skruvmejsel. Tanken är att bara partnern ska ha den skruvmejsel som kan öppna den andres armband. Cipullo ville att detta skulle symbolisera den klassiska sägningen om att kärlek är nyckeln till någons hjärta.


Love Bracelet blev snabbt populärt och Cipullo ska ha sagt att ”moderna människor vill ha kärlekssymboler som låses semipermanent, eller som åtminstone är svåra att ta av, för att visa att kärleken är oandlig”. På tiden vid dess lansering var det allra vanligaste att man bytte smycken beroende på sin övriga klädsel, något som Love Bracelet var ett undantag till. Nu skulle man i stället bära exklusiva smycken om det så var vardag eller fest.


I samband med lanseringen skickade Cartier ut armbandet till 25 kända par. Bland dessa fanns Elizabeth Taylor och Richard Burton, Nancy och Frank Sinatra, Cary Grant och Dyan Cannon, Ali McGraw och Steve McQueen. Efterfrågan sköt då i taket och Cartier införde policyn att man endast fick köpa detta armband som en gåva till någon man älskar.


Den ursprungliga varianten av Love Bracelet gjordes i förgyllt silver men har senare även tillverkats i gult, vitt och rosa guld. I dag finns det även i varianter som örhängen, berlocker och manschettknappar och hela kollektionen har utan inte bara blivit Cartiers signum utan också ett populärt samlarobjekt.


När Love Bracelet lanserades 1969 kostade det cirka 250 dollar vilket motsvarar ungefär 1 700 dollar i dagens penningvärde. I dag hittar du armbandet på auktion för allt mellan 30 000 och 100 000 kr.


Nackdelen med den här typen av succéer är att det alltid kommer med många försök till att göra förfalskningar. Under en period var detta problem så stort med Love-kollektionen att man fick märka upp varje armband innan de förvarades på Cartiers huvudkontor för att man skulle kunna styrka smyckets äkthet.


Love Bracelet var Aldo Cipullos första design och hans stora genombrott. Han har senare gjort flera kända kollektioner, med Juste un Clou i spetsen.


Det finns rykten som säger att sjukhusen i New York under armbandets allra mest populära dagar var tvungna att ha skruvmejseln på plats för att kunna få av patienternas Love Bracelet. Det har även orsakat oändligt många problem på flygplatser runt om i världen när folk som burit Cartiers Love Bracelet inte kunnat ta sig igenom säkerhetskontrollerna.

Senaste inlägg

Visa alla