Höstens bästa vän

Hösten och vintern bästa vän, flanellen, är nu åter aktuellt. Flanell kan vara det bästa komplementet till en ”vanlig” kostymgarderob, om nu en ”vanlig” garderob kan anses innehålla olika borstade ullblandningar. Det jag försöker säga är att många bär kavajer och kostymer av ull i veckorna, för att sedan på helgen ta på sig jeans eller chinos. Det är här som ett par flanellbyxor kommer in som det perfekta alternativet och fungerar både på jobbet och på helgen.


Jag skulle vilja argumentera för att ett par grå flanellbyxor tillsammans med en marinblå kavaj är det perfekta alternativet till kostymen nu när klädseln på de flesta arbetsplatser vandrat åt det mer avslappnade hållet – då kan man hålla stilen utan se för stram ut.


Många män i dag har aldrig burit flanellbyxor, och än mindre flanellkostym. Flanellbyxor, i klassiskt grått, marinblått eller andra färger, är utan tvekan eleganta. Det är även härligt att deras luddiga, mjuka yta står ut från i princip allt annat man bär. De kan som tidigare nämnt bäras med en uddakavaj till kontoret men även till stickade tröjor för den ultimata avslappnade looken.

Elegant helgklädsel, flanellbyxor och klubbkavaj.

Men, vad är egentligen flanell? Ja, flanell är inte ett särskilt material om vi ska vara korrekta, utan det är en behandling eller en finish av ett material. I de allra flesta fall är det ull men det finns även i bomull. Vad som definieras som flanell är den ruggade, luddiga utan som uppstår när man i produktionen låter en maskin med hullingar vandra över väven och lyfta upp fibrerna. Historien säger att man ursprungligen använda tistlar för att nå samma resultat. Flanell är ofta känt som ett slitstarkt material och det är egentligen inte själva materialet som mer stryktåligt än något annat, utan det beror på att man i regel använder grövre tyger.


Flanellen har flera förtjänster men framför allt är den mångsidig och extremt användbart i alla olika sammanhang. Den matta finishen görs sig perfekt med släta kavajtyger och grövre tweed likväl som till kashmirtröjor. Den allra vanligaste färgen är grått i olika nyanser men det går lika bra att ha brunt, blått, mörkgrönt eller sandfärgat. En liten outsider, och en personlig favorit, är ett par vita flanellbyxor. Det är lagom kaxigt, och dumt, att vandra Stockholms regntunga gator i ett par vita byxor. Jag älskar det.


Filip i en lysande flanellkostym.

Vad gäller modell på byxorna finns det inga rätt och fel, men givetvis har vi rekommendationer. För egen del gillar jag att ha både plisseringar, gärna dubbla, och rejäla slag. Slaget ger en tyngd i byxbenet som gör att de faller snyggt. Och plisseringarna är inte bara snygga utan ger mer rymd åt mig som har feta lår. Givetvis vill jag också alltid rekommendera en hög midja.


Som Fredrik visar här, går flanellbyxor lika bra till en stickad tröja.

Nu har jag mest irrat kring flanellbyxan, men kostymen är minst lika snygg. Det går att argumentera för att det är den perfekta höst- och vinterkostymen. Minst lika snygg som en blå kostym och fungerar i alla tänkbara situationer, även om den i regel ses som ett formellt alternativ. Du kan ha både trubbiga och spetsiga slag, enkel- och dubbelknäppt, mörk eller ljus. Alla regler som tillämpas på andra kostymer egentligen. Ett sätt att dra ner formaliteten på flanellkostymen är att skippa skjortan och bära den med en polotröja exempelvis. Den sista rekommendationen jag vill ge är att inte rädas ett riktigt tjockt, tungt flanelltyg. Det är både härligt att bära och håller formen på ett bättre sätt, och inte minst, pressvecken kommer tacka dig.


Senaste inlägg

Visa alla