Hur bär man stickat bäst?

Stickade plagg har ökat i popularitet kraftigt senaste åren i och med att den generella formaliteten på klädseln i samhället har gått minskat. Det är allt vanligare att en stickad tröja är hela outfittens snyggaste och viktigaste del snarare än att det är en praktikalitet på grund av att det är kallt. Därav är det av stor vikt att välja rätt stickat plagg, dels för att hitta vad som passar ens vardag och kroppsform, dels för att det ska reflektera ens personliga stil.


För inte så länge sedan, cirka 150 år, ansågs det vulgärt för en man att bära en tröja. Det hörde kroppsarbete till att bära så enkla kläder till vardags. Även om tröjan funnit mark och blivit en given del i garderoben ska man fortfarande tänka ett extra varv innan man använder det tillsammans med kostym, det är inte alltid lyckat. Däremot under en tweedkavaj på landet går man aldrig fel med en tröja under.


Så, vilka typer av stickade plagg finns därute? Det går att gå in på detaljer som stickfasthet och tyngd i stickningen och utan att bli tekniska kan man säga att tunnare, den mer italienska typen av stickat, är något elegantare medan tjockare, skotsk stickning om man så vill, är designade för att ge värme mer än något annat. Det är viktigt att välja rätt här beroende på när och hur man tänkt använda sin tröja eller motsvarande.Varför man förknippar olika sorters stickning, eller stickfasthet, med olika varumärken eller till och med platser är för att man behöver särskilda maskiner för olika skapa olika stickfasthet. Skotska plagg är i regel relativt tjocka och tunga för att detta var vad man behövda förr då kläderna tillverkades för att värma snarare än att se bra ut. De här teknikerna har sedan ärvts ner och man har fortsatt specialiserat sig på denna typ av stickade plagg.


Huruvida en tröja har en tjock eller tunn stickning är givetvis inga problem att avgöra när man är på plats i en butik och handlar men om man ska shoppa via nätet kan man leta efter orden ”ply” och ”gauge”. Ply refererar till hur tjockt eller tunt garnet som plagget är producerat av är. De stickade plagg vi är vana vid är 1 eller 2 ply men det finns ännu högre nummer också, men då är det i regel väldigt tjocka polotröjor eller liknande. Gauge är i stället ett sätt att mäta hur många stygn per tum en stickning har, desto tunnare tråd desto fler stygn och därmed en högre gauge-siffra. En ”normal” tröja ligger vanligtvis mellan gauge 24 och 30.


Stickningar och tjocklekar i all ära men för mig är det viktigaste själva modellen. Det är själva modellen som har störst betydelse i hur man uttrycker sin stil.


Pullover

Den vanligaste av tröjor som finns i var mans garderob, ofta både i v-ringad och rundhalsad version. Tänk på att när du bär skjorta under tröjan att skjortkragen ska ligga under tröjans krage, oavsett om den är v-ringad eller rundhalsad. De allra vanligaste färgarna är beige, grå, marinblå och röd. Men där finns inga regler, ta det som du klär bäst i. Det går även ha en kabelstickad tröja, väldigt snyggt och bekvämt när det är riktigt kallt ute.


Polotröja

Polotröjan kommer och går i popularitet. Traditionsenligt har den setts som något för den kreativa konstnären men har sedan Steve Jobs gjorde den till sin även förknippats med tech-världen. Vid en Nobellfest dök det vid ett tillfälle upp en man som ersatt väst, fluga och skjorta med en vit polotröja, men har man just vunnit Nobellpriset kommer man undan med det mesta. Har du inte just vunnit Nobellpriset, avstå att ta efter detta.


Cardigan

Den uppknäppbara tröjan passar väldigt bra under en tweedkavaj, kanske ännu bättre i sin ärmlösa version. Koftan är ett mycket bekvämt plagg som är trevligt i avslappnade miljöer.Slipover

Slipovern är ett relativt svårt plagg att bära; det är lätt hänt att man ser ut som en skolpojke om man inte är säker på sin sak. Bäst är det att använde den under en kavaj.


Nu har vi gått igenom olika stickningar och modeller, men det finns fler parametrar än så att ta med i beräkningarna och det är vilket material man vill ha. Det finns många olika såklart men de mest klassiska är ull, lammull, bomull och kashmir.


Kashmirullen kommer från getter som lever i kallt klimat. Den är mycket mjuk och självklart det skönaste materialet att ha i sin tröja. Däremot är det inte alltid det mest praktiska med tanke på att kashmir är relativt ömtåligt.

Lammullen är det kanske mest populära alternativet. Det är mjukare men också svagare än vanlig ull, merinoull kommer från merinofåret och är både mer elastiskt och mjukare.

Ull är det tyngsta materialet och lämpar sig mycket väl på fritiden, men bör undvikas tillsammans med kavaj. Bomullen är det givna valet för vardagströjan.


Senaste inlägg

Visa alla