Hur tar man hand om sin Barbourjacka?

Barbour har gjort sig kända för sina otvivelaktigt eleganta och högkvalitativa jackor, och inte minst för sina oljerockar. Dessa har setts burits av allt från filmstjärnor till kungligheter och stilikoner.



En kvalitetsjacka i allmänhet, och en Barbourjacka i synnerhet, är en långtidsinvestering om man tar hand om den på rätt sätt. Förutom den vardagliga vården som innebär en bra galge, att borsta rent den och att låta den hänga i ett bra klimat, behöver man även vaxa om sin Barbourjacka med jämna mellanrum.


Hur ofta den behöver vaxas om beror givetvis på hur ofta man använder jackan. Används den regelbundet kan vartannat år vara lagom. Man kan se om det börjar bli dags för en vaxning om det skapats färgskiftningar i tyget. Lättast är det att se vid ärmarna där det då bildas veck, detta är ett tecken på att jackan börjar bli torr och har tappat sitt skyddande lager vax. Det går även kontrollera huruvida jackan behöver vaxas genom att skvätta lite vatten på den. Om vattnet bildar pärlor är vaxet okej. Tränger det i stället in i tyget är det dags för en vaxning.


Barbour erbjuder alltid vaxning om man lämnar in den hos någon av deras återförsäljare. Jackan skickas då i väg till deras fabrik där omvaxning görs. Det går dock att göra det själv hemma. Det viktigaste att tänka på om man ska göra detta är att se till att jackan värms ordentligt, antingen i ett värmeskåp eller med hjälp av en hårtork. Detta för att vaxet ska kunna tränga in i fibrerna. Är inte jackan tillräckligt varm när man sedan applicerar vaxet blir jackan kladdig.


Om man ska vaxa sin jacka hemma finns dessa steg att följa:

1. Värm jackan (använd hårtork eller värmeskåp).

2. Värm upp vaxet (låt sedan burken ligga i ett vattenbad under processen).

3. Stryk på det smälta vaxet på jackan med hjälp av en svamp (ta hjälp av ytterligare värme om det behövs).

4. Låt jackan vila en stund och torka sedan bort det överblivna vaxet med ett tygstycke.



Det finns de som gillar en sliten look på sin Barbourjacka, vilket inte är fel i sig. Däremot kan man inte räkna med att jackan håller samma höga kvalitet över tid om man inte tar hand om den på rätt sätt. Vaxar man inte om sin jacka nu och då beter den sig sedan som en vanlig bomullsjacka, som slits och går sönder enklare. Vaxet skyddar nämligen både mot väta och slitage.

Senaste inlägg

Visa alla