Idrotta med stil - hur gör man?

Idrott har i alla tider tillhört gentlemannens värld, även om intresset må vara av varierande grad. De flesta äldre sporter är grundade av gentlemän och var från början mycket styrda av tydliga klädkoder. Dessa klädkoder har självklart luckrats upp med tiden men kvar finns sunt förnuft och några regler.


Kläderna ska givetvis vara praktiska när man idrottar men det som är snyggt är sällan opraktiskt. Man bör inte klä sig som en utövare på elitnivå om man är en vanlig, entusiastisk ehuru medioker vardagsmotionär. Kombinera elegans med nöje. Några klassiska gentlemannasporter som fortfarande har en relativt tydlig klädkod och som har bidragit till dagens manliga klädsel är:


Tennis

I den vita sporten - tennis - är klädkoden mycket enkel; bär vita kläder och undvik gärna så långt det går logotyper och andra färgvariationer. Det är obegripligt varför man ska förstöra denna mycket eleganta sport med andra färger än vitt. Som tur är håller Wimbledon fanan högt och kräver att spelarna bär vitt. Även bättre tennisklubbar världen över har som krav att medlemmar har vita kläder när de spelar.

Varför är då vitt att föredra? Vitt reflekterar hela ljusspektrat vilket betyder att det absorberar mycket lite värme. Du håller dig alltså svalare än om du bär andra färger. Det vita ger också en mycket elegant inramning till sporten och upprätthåller sportens historiska tradition. Tennisens största bidrag till garderoben är självklart den av René Lacoste populariserade tenniströjan, idag ett ikonsikt plagg.


Björn Borg vinner sin femte Wimbledon-titel 1980.

Golf

Golf är en mycket gammal sport; den moderna golfen uppstod på 1500-talet i Skottland men vissa menar att det redan på romartiden existerade en föregångare till sporten. Det som är lite kul med golfkläder är att stereotypen för hur en golfare ser ut ar väldigt lite att göra med vad den moderna golfaren bär. Nuförtiden har man ofta bekväma långbyxor (förhoppningsvis inte shorts på banan) och en kortärmad tröja med krage. I början av 1900-talet började man utveckla något så ovanligt som eleganta kläder med stor rörelsefrihet, så att svingen skulle bli enklare. Det får man säga är golfens stora bidrag till konfektion, bekvämt och snyggt samtidigt. Ofta förknippas rutigt med golf vilket har att göra med dess skotska ursprung och skottarnas tartan, men numera är det lite obsolet.


Arnold Palmer och Jack Nicklaus under 1962 års upplaga av PGA Championship.

Hästpolo

Hästpolo kan spåras tillbaka ända till 300-talet e Kr. och var redan då känd som kungarnas sport. Idag spelas polo bara på ett fåtal platser med strikta klädkoder. Polosporten har gjort ett gigantiskt bidrag till manskläder, nämligen button down-skjortan som skapades av polospelare för att hålla kragen på plats under sportutövandet.


Prins Philip, år 1966.

Rodd

De första kända roddtävlingarna skedde på Themsen i London i mitten av 1800-talet. Fortfarande går de kanske mest prestigefyllda roddtävlingarna där; The Boat Race som hålls varje år mellan universiteten Oxford och Cambridge samt Henley-regattan.

Roddens klädkoder och stora bidrag till den välskräddade mannen är inte så mycket vad man har på sig när man utövar sporten, som vad man bär i de sociala sammanhangen runt omkring- Klubbkavajen som fick sitt namn av besättningen på HMS Blazer, gjordes populär då olika roddklubbar använde den. Inte mörkblå utan randig, i klubbens färger.


Klubbkavajen bärs alltså i klubbens färger.


Några lite modernare och vanligare sporter är:


Löpning och gym

Två av de absolut vanligaste formerna v träning är löpning och gymträning. Nuförtiden verkar trenden vara att alla ska se ut som professionella atleter och lägga ner förmögenheter på tajta, neonfärgade kläder som oftast inte passar ens kroppsform. Ett klassiskt tips är att hålla sig till färgerna blått, vitt och grått. Självklart ska man ha bra skor, man ska vara rädd om fötter och knän, men i övrigt går det lika bra att träna i en t-shirt och ett par vanliga grå gymnastikskor, gärna kemiskt befriade från logotyper.


Skidor (utför)

När man åker skidor avgörs givetvis klädvalet av vilken nivå man håller, om man kör off piståkning eller heliski på höga höjder eller om man ska vandra långt. Då nehövs ju viss specialutrustning.

Enfärgade plagg är att rekommendera och en 1980-talsklassiker som jag har fastnat för är självklart jeans i backen. Om man nu vill se ut som en sann "smöråkare" och lunchnjutare. Väljer man att bara åka om solen skiner och det inte blåser, kan man gott åka med ett par snygga vanliga solglasögon.


Vattensporter

Om man åker vattenskidor eller dyker i tillräckligt varmt klimat är klädseln självklart badbyxor och flytväst gärna enfärgad flytväst. Om det är lite kallare har man våtdräkt och då gärna en som inte är nedsmetad av logotyper. Det absolut elegantaste är en helt svart våtdräkt, gärna med röd insida. Om man måste ha något märke kan man alltid låta trycka sitt monogram på den.

Senaste inlägg

Visa alla