JAEGER LECOULTRE REVERSO


Efter att armbandsuret populariserats på bred front under 1920-talet och inte längre enbart bars i slagfältet utan nu även till vardags, förde detta med sig nya användningsområden och behov. Med utökade behov föds i regel också innovativa lösningar, Jaeger-LeCoultre Reverso är sprunget ur just detta.


Det var när César De Trey, den schweiziska affärsmannen, var på besök i Indien år 1930 och umgicks med kolonialofficerare som spelade hästpolo, han upptäckte att dessa upplevde hemska trauman efter sina matcher. I tid och otid krossades glaset på deras armbandsur.


Tillsammans med Jacques-David LeCoultre kom De Trey fram till en lösning på problemet. De designade ett armbandsur där urtavlan kunde vändas, vilket gjorde att stålet på baksidan skyddade mot våldet som polomatcher kunde medföra. År 1931 presenterades en färdig modell, i klassiskt Art Deco-snitt med romerska siffror, där boetten satt i en slags vagga som med ett enkelt tryck kunde vändas bakochfram.


Reverso-klockan blev en given succé och var även populär bland societeten som älskade den klassiska, smakfulla designen. Det var också en mycket populär gåva i dessa kretsar då den vändbara stålbaksidan var en utmärkt plats för olika typer av gravyrer, ofta i form av monogram och vapensköldar.


Denna modell försvann när världen rationaliserade bort all glamour under andra världskriget, men återuppstod i all sin prakt under 80-talet och har sedan dess åter varit omåttligt populär. I dag finns den i flertalet olika varianter och storlekar och är en av de stora klassikerna inom klockvärlden.

Senaste inlägg

Visa alla