JOHN LOBB - TRADITION & HANTVERK

Skomodet, eller trenden, eller vad man väljer att kalla det, följer precis samma mönster som övriga trender. Det är en forsränning av bekvämligheter vi finner oss mitt i - och ordet bekvämt är alldeles för sällan synonymt med snyggt. Med det sagt är inte allt som är snyggt obekvämt, men i dag har en strävan efter bekvämlighet tagit över fullständigt och många bär ingenting annat än fotriktiga gymnastikskor i alla olika neonfärger. Jag är i regel en framåtsträvande människa och uppskattar således att det görs nya tekniska landvinningar som förenklar detta eviga lidande vi kallar livet.


John Lobb öppnade sin verksamhet 1849 och sedan dess har både efterfrågan, behovet och modet ändrats en hel del, tack och lov. Även om de har omstrukturerats och delvis köpts upp av Hermès Group, och att det av den anledningen finns fog för att hävda att kvaliteten försämrats, finns det en särskild sak som gör att John Lobb fortfarande är en sådan viktig institution - hos dem lever och frodas traditionen och hantverkskonsten.


John Lobb är numera uppdelat i två. Det ena är ”John Lobb Ltd.”, som fortfarande ägs och drivs av samma familj som en gång grundade detta ikoniska varumärke. De producerar endast bespoke-skor från sin workshop i London. Den andra delen är ”John Lobb” och ägs sedan 1976 av Hermès Group. Deras produkter värnar om samma traditioner men anpassar sig mer till den moderna kundens önskemål och är mycket mer tillgängliga runt om i hela världen.


John Lobb's workshop på 9 St James's Street I London.John Lobb har ända sedan mitten av 1800-talet förknippats med en kvalitet och ett hantverk av allra högsta klass och det till den grad att man länge levererat skor till den brittiska kungafamiljen. Prince Charles bär inte sällan ett par John Lobb-skor som har cirka fyrtio år på nacken. Det är precis den typen av kvalitetsstämpel som varumärket kan stå bakom. Deras höga kvalitet på såväl hantverk som material gör att ett par John Lobb-skor kan, med kontinuerlig rengöring och upprustning, bäras över decennier.


I dag gör man inte bara klassiker som Oxfords, Monk-straps och Penny loafers utan har utvidgad sitt sortiment hela vägen till sneakers. John Lobb är ett utmärkt exempel på att man kan utvecklas och vara modern utan att trampa på sina traditioner.Klassiska Oxfords med toe cap från John Lobb.

Senaste inlägg

Visa alla