JOSH O'CONNORS PRISAD VID EMMY AWARDS

Under måndagen tilldelades Josh O’connor priset för bästa huvudroll i en dramaserie för sitt porträtterande av en plågad och impopulär Prins Charles i Netflix-succén The Crown.


På scenen stod en minst sagt chockad skådespelare, ”Jag är ett vrak”, sa han innan han fortsatte ”Tack så mycket för allt, att göra The Crown har varit de två mest givande åren i mitt liv”.


The Crown har ända sedan första avsnittet kom för snart sex år sedan drunknat i hyllningar och ros från såväl kritiker som fans. Dels för dramat och skådespelarinsatserna, men också för kostymen.


Prins Charles har erkänts som en man med koll på sina kläder och har kallats ”Den bäst klädde kungligheten” i Esquire Magazine. Det fina med Prins Charles är att han aldrig följer några trender men ändå lyckas se chic ut. Han fortsatte använda sina dubbelknäppta kostymer när alla andra hade bytt till enkelknäppt. Det må ha varit modigt men nu har han gjort den dubbelknäppta till sin egen. Själv sa Prins Charles, i samband med lanseringen av London Collections, att ”Jag har pendlat mellan den bäst klädda och den sämst klädda mannen. Men, likt en klocka som stannat, har min tid kommit vart 25e år”.


I serien gör Josh O’Connor ett mycket bra jobb med att bära upp samma typ av dubbelknäppta kostymer som Prins Charles gjort sig känd för. Amy Roberts, som är The Crowns kostymdesigner, säger att hon tolkade Prins Charles stil som excentrisk men elegant. ”Han bär vackra näsdukar och handgjorda skor”, säger hon. För att ge 70-talets stil rättvisa hittades lyxiga silkestyger som sedan syddes till näsdukar. Enbart för att den moderna motsvarigheten tenderar att vara tråkigare än de vackra paisley-mönstrade och naturligt färgade näsdukar som var populära på 70-talet.


O’Connors rolltolkning ser ständigt elegant ut när han gick runt med händerna i kavajfickorna. I serien ser vi en härlig blandning mellan fria tolkningar av kunglighetens garderob och trovärdigt återskapande av historiska utstyrslar. Det är allt från 80-talets aggressiva axelvaddar till Prins Charles ungdomsdagars safari-skjortor.


Originalfotografiet är från Prins Charles och Prinsessan Dianas resa till Ayers Rock, Australien, 1983. Ett utmärkt exempel på hur The Crown lyckas återskapa kända outfits från förr.

Senaste inlägg

Visa alla