Julens bästa drinkar

Hej tomtegubbar, ser du stjärnan i det blå? Ta en sup så ser du två osv... Ja, drycker och sånger av alla dess former är något som förknippas med nästan samtliga av alla högtider i vårt avlånga land. Här kommer några tips på drinkar som kan släcka törsten i de dammande pepparkakshålen.

Lussegrogg Det här är juldrinken med stort D. En fräsch och lätt grogg, med julens smaker; glögg och kanel samt citron. Personligen gillar jag den så syrlig som möjligt.

Så hör gör du: Ta ett ordentligt nedkylt glas av tumblermodell, dra en citronklyfta runt kanten och doppa i socker. Fyll sedan glaset med is. Häll ned 6cl vitvinsglögg och 2cl vodka i en isfylld shaker. Kör även ned ordentligt med citronsaft och antingen en kanelstång eller två, eller kanelpulver efter behag. Skaka ordentligt. Häll sedan upp i det isfyllda glaset och garnera med en kanelstång och en citronskiva.

Campari-Juice Standarddrinken hos familjen Christenson - Ekman den 25e December på den stora julfesten. Den dricks av samtliga gäster, på eget bevåg. Som egenanställd bartender på julfesten sedan 7 år tillbaka, har gästerna alltid beställt denna drink av mig, framför typ Martinis, GTs, Lussegroggar och annat.


Så här gör du den till synes simpla men ändå goda drink: Lägg ned så mycket is du vill i ett tumblerglas (helst frostat, inte nedkylt utan utseendemässigt). Häll i det som enligt dig känns som en rimlig mängd campari och sedan Tropicanas Apelsinjuice (OBS!! MED FRUKTKÖTT) Låt dig väl smakas.

Feliz Navidad / Pisco Sour med en julig twist En personlig favorit som dricks när tillfälle ges och skicklig bartender finns i närheten.

Så här gör du: Häll i 5 cl Pisco, 3 cl citronjuice, 2 cl sockerlag och 2 cl äggvita och lite ingefära i en tom shaker (utan is så att äggvitan skummar till sig ordentligt).

Häll sedan i is i shakern och skaka igen tills den blir kall. Sila sedan ned drinken i glaset och garnera med angostura bitters (tre droppar). Garnera med en kanelstång.

Julnegroni från Stockholms Bränneri Färdigblandad Negroni med en julig touch tydligen. Jag dricker inte Negroni för det är inte alls i min smak. Men det behöver inte alls betyda att det inte är något för er. Finns på Systembolaget!

Tänk på att dricka ansvarsfullt. Julen är först och främst barnens högtid. Låt Julen förbli ett varmt och härligt minne fyllt med glädje snarare än obehag och olust på grund av överförfriskning. Barn eller inte, det finns inget elegant, smakfullt eller stilfullt att bli packad som NK den 23e december. (som Just-D sade) Drick gärna men gör det snyggt. För en riktigt God Jul.


@theo_christensons

Senaste inlägg

Visa alla